Top 6 gustări nesănătoase pentru flora intestinală, conform nutriționiștilor

Află cum anumite alimente precum dulciurile, cartofii prăjiți, chipsurile de cartofi, dulciurile fără zahăr, mezelurile și băuturile carbogazoase pot fi dăunătoare pentru sănătatea intestinului.
  • Publicat:
Top 6 gustări nesănătoase pentru flora intestinală, conform nutriționiștilor
Top 6 gustări nesănătoase pentru flora intestinală, conform nutriționiștilor Sursa foto: Shutterstock

Flora intestinală este compusă din miliarde de bacterii benefice care trăiesc în sistemul nostru digestiv și joacă un rol important în menținerea sănătății noastre. Însă unele alimente nesănătoase pot perturba echilibrul acesteia și pot afecta negativ sistemul digestiv.

În acest articol, vă prezentăm top 6 gustări nesănătoase pentru flora intestinală, conform recomandărilor nutriționiștilor.

Dulciurile – pericol pentru flora intestinală

Este bine cunoscut faptul că o dietă bogată în zaharuri are multe efecte negative asupra sănătății, dar adesea, oamenii uită de sănătatea intestinului. O dietă bogată în zaharuri poate perturba echilibrul dintre bacteriile intestinale bune și rele și poate contribui la agravarea simptomelor gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, gazele, durerea și scaunele moi.

Din fericire, acest lucru nu înseamnă că toate dulciurile sunt o alegere nesănătoasă pentru stomac. Cercetările arată că ciocolata neagră ar putea fi o gustare dulce care îmbunătățește sănătatea intestinului deoarece este bogată în nutrienți și prezintă o cantitate scăzută de zaharuri adăugate.

Cartofii prăjiți – gustare populară cu riscuri pentru sănătatea florei intestinale

Cartofii prăjiți sunt considerați o gustare populară, însă aceștia sunt foarte grași și conțin multe calorii. Alimentele prăjite în baie de ulei, cum ar fi cartofii prăjiți sărați, sunt bogate în grăsimi saturate și sare. Consumul acestora reduce bacteriile intestinale sănătoase și poate duce chiar la inflamații ale intestinului.

Chipsurile de cartofi

Chipsurile de cartofi sunt bogate în sodiu și conțin conservanți și aditivi chimici, care pot afecta sănătatea sistemului digestiv și pot perturba echilibrul bacteriilor benefice din flora intestinală. Ca și în cazul cartofilor prăjiți, chipsurile de cartofi sunt prăjite, afectând semnificativ sănătatea. Chipsurile de cartofi sărate pot avea același impact asupra sănătății intestinale. Alimentele bogate în grăsimi au, de asemenea, un impact asupra digestiei și o încetinesc, ceea ce afectează în final sănătatea intestinală.

Dulciuri fără zahăr

Dulciurile fără zahăr conțin îndulcitori artificiali, care pot perturba echilibrul bacteriilor benefice din sistemul nostru digestiv și pot duce la probleme de sănătate pe termen lung. Cercetările recente sugerează, de asemenea, că îndulcitorii artificiali ar putea provoca modificări ale microbiomului care pot afecta rezistența la insulină și creșterea în greutate. Dacă simțiti nevoia de dulce, fructele proaspete reprezintă cea mai bună alegere pentru intestin.

Mezelurile – inamicul florei intestinale și nu numai

Mezelurile sunt bogate în grăsimi și aditivi chimici, care pot afecta echilibrul bacteriilor benefice din sistemul digestiv și pot cauza inflamații în corp. Studiile au arătat că aceste mezeluri procesate pot crește riscul de cancer la nivelul intestinului și stomacului. Cu toate acestea, dacă nu pueți renunța la șunca de curcan sau alte tipuri de mezeluri procesate din carne la micul dejun, nu trebuie să le eviți în totalitate. Este recomadat, totuși, să le consumi mai rar și în porții mai mici.

Băuturile carbogazoase – dăunătoare pentru flora intestinală

Băuturile carbogazoase conțin mult zahăr și acid, care pot afecta echilibrul bacteriilor benefice din sistemul digestiv și pot cauza inflamații în corp. Zaharurile adăugate în răcoritoare pot atrage apă în exces în tractul digestiv, provocând efecte secundare precum diareea, în timp ce cofeina din unele băuturi carbogazoase poate accelera digestia în mod nedorit. Răcoritoarele ce nu conțin zahăr ar putea fi chiar mai rele pentru sănătatea intestinală, deoarece îndulcitorii artificiali pot perturba bacteriile sănătoase din intestin.

Surse: eatthis.com, medicalnewstoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult