Potrivit specialiștilor, 90% dintre noi experimentăm cel puțin odată în viață un episod de torticolis sau, în termeni populari, de „gât înțepenit”. Iată care sunt cauzele acestei afecțiuni, dar și ce poți face pentru prevenție.
Torticolisul este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni la nivelul gâtului. Spui torticolis, spui contracție a mușchilor care determină mișcarea gâtului, asociată cu durere și dificultate în îndreptare. La adulți, durerea și dificultatea de a întoarce capul dispar de obicei după câteva zile, chiar și fără tratament.
Cele mai des întâlnite cauze ale torticolisului:
Tratamentul pentru torticolis este adaptat în funcție de intenstitatea afecțiunii. De cele mai multe ori se administrează antiinflamatoare. De asemenea, masajul (kinetoterapia) sau compresele calzi, reprezintă și ele soluții optime.
Putem preveni această afecțiune prin următoarele:
La specialist ar trebui să ajungi atunci când durerile persistă mai mult de câteva zile, o săptămână. De asemenea, la medic ar trebui să ajungi în cazul în care durerile și disconfortul sunt însoțite și de o senzație de înțepături, de amorțeli în membre, de vedere dublă sau de migrene.
Pentru un diagnostic corect medicul efectuează examenul fizic complet și anamneza. Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda și alte investigații precum RMN-ul.
Citește și: Ce trebuie să faceţi dacă aveţi torticolis?