Totul despre riscurile excesului de pâine şi cereale bogate în gluten

Vă place pâinea şi o consumaţi din plin, alături de alte produse care conţin gluten? Atunci riscaţi să vă îngrăşaţi. În plus, cantitatea mare de alimente glutenice din dietă poate duce la distrugeri la nivelul intestinelor, dar şi la hipotiroidie.
  • Publicat:
Totul despre riscurile excesului de pâine şi cereale bogate în gluten

Vă place pâinea şi o consumaţi din plin, alături de alte produse care conţin gluten? Atunci riscaţi să vă îngrăşaţi. În plus, cantitatea mare de alimente glutenice din dietă poate duce la distrugeri la nivelul intestinelor, dar şi la hipotiroidie. 

Există persoane care au intoleranţă la gluten încă de la vârste fragede. Acest compus este prezent în aproape toate cerealele şi le dă acestora elasticitate. 
 
“Sistemul imunitar reacţionează, este o boală autoimună. În momentul în care apare glutenul în alimentaţie, atunci apar leziuni la nivelul intestinului subţire” spune Maria Spiridon, nutriţionist.
 
În lipsa unui diagnostic rapid, leziunile se pot extinde. După investigaţii, medicii interzic cerealele în afară de hrişcă, orez şi porumb. Însă nu este singura măsură pe care trebuie să o ia un pacient.
 
“Trebuie să fie foarte atent la etichete, la celelalte substanţe cu rol de ameliorator pentru că pot să conţină gluten. Dar şi o persoană perfect sănătoasă ar trebui să alterneze în hrana zilnică alimentele glutenice reprezentate de grâu, orz, ovăz, secară cu cele non glutenice.

În felul acesta, nu va ajunge la abuz de gluten. Ultimele cercetări arată că şi abuzul de pâine spre exemplu poate duce la intoleranţe în timp” spune Maria Spiridon, nutriţionist.

 
“Manifestările sunt chiar paradoxale: un aliment la care avem intoleranţă poate să ne creeze o stare de bine, chiar adicţie” declară prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist
 
Mai mult, intoleranţele alimentare cresc permeabilitatea mucoasei intestinale. Astfel, alergenii din alimente vor intra direct în sânge şi limfă. 
 
“Acolo unde se opresc creează un focar de inflamaţie. Iar focarul de inflamaţie e cauza unor boli mai grave, inclusiv a unui eventiment de tip ischemic” declară prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist.
 
Excesul de alimente glutenice duce şi la creşterea cantităţii de cortizol, un hormon al stresului
 
“Acest cortizol la rândul lui va suprasolicita glandele suprarenale  care, prin incidenţă, vor epuiza funcţia tiroidiană” declară prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist.
 
În felul acesta  se ajunge la hipotiroidie. În plus, excesul de alimente glutenice poate duce la osteoporoză şi tulburări comportamentale. Pentru a le evita, sfatul nutriţioniştilor este ă alternaţi consumul de  grâu, orz, ovăz, secară cu cel de orez, mălai şi hriscă.
 
 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News