Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum. Aflaţi cum puteţi evita problemele!
Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele. Sub acţiunea arşiţei şi a umezelii specifice acestui sezon, se creează mediul perfect pentru înmulţirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziţi.
Lanţul evenimentelor este apoi simplu: se porneşte de la alimentele perisabile care, preparate sau depozitate în condiţii improprii, se alterează, sau de la fructele şi legumele crescute cu îngrăşăminte naturale şi irigate cu apă contaminată, sau pur şi simplu, nespălate înainte de consum.
Prin ingestie, germenii pătrund în organism, iar la câteva ore încep să apară primele simptome de toxiinfecţie alimentară.
Toxiinfecţia alimentară este, aşadar, o afecţiune cauzată de consumul de alimente şi băuturi contaminate.
Simptomele includ în primul rând diareea – acesta fiind primul semnal de intoxicaţie, apoi pot să mai apară crampe abdominale, greaţă, vărsături, febră, dureri de cap, paloare, convulsii, tahicardie, înţepenirea cefei, stare generală de rău.
Desigur, tipul şi severitatea simptomelor depind de agentul infecţios contractat şi de starea iniţială a persoanei infectate. Astfel, cele mai vulnerabile categorii sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii şi persoanele al căror sistem imunitar este slăbit din pricina unor boli cronice (diabet, lupus, HIV etc.).
Cel mai adesea, toxiinfecţia este cauzată de Salmonella, Staphylococcus aureus, Toxoplasma gondii şi Listerioza.
Salmonella este o bacterie ce se dezvoltă de obicei în carne de pasăre şi ouă, însă orice aliment poate fi contaminat cu acest germen câtă vreme a fost manipulat de o persoană infectată care nu s-a spălat pe mâini sau dacă intră în contact cu alte alimente contaminate.
Staphylococcus aureus se găseşte în mod normal la suprafaţa pielii, iar aproximativ 30% dintre persoanele sănătoase sunt purtătoarele acestui germen fără să ştie. Nu provoacă neplăceri câtă vreme rămâne la nivelul pielii, însă când pătrunde în organism prin intermediul plăgilor sau al alimentelor contaminate, poate crea neplăceri.
Alimentele cel mai adesea contaminate Staphylococcus aureus sunt brânzeturile şi lactatele.
Toxoplasma gondii este un parazit care se transmite de la mamifere sau păsări prin intermediul mâinilor nespălate. Toxoplasmoza, infecţia pe care o generează, nu este de obicei gravă şi se vindecă de la sine, însă pentru femeile însărcinate poate fi deosebit de periculoasă, producând malformaţii grave la bebeluşi sau chiar oprirea din evoluţie a sarcinii.
Listeria monocytogenes este o bacterie ce provoacă listerioza, boală ce apare după consumul de lapte nepasteurizat, brânză sau carne insuficient preparată sau în urma contactului direct cu persoanele infectate.
Cea mai mare atenţie trebuie acordată alimentelor cumpărate din piaţă, de pe tarabe sau de pe marginea drumului, de la producători care nu prezintă încredere sau de la persoane care nu pot garanta pentru sursa acestora.
Lapte, brânză, smântână, carne de la ţară – de multe ori suntem tentaţi să le cumpărăm mizând pe faptul că sunt mai naturale şi conţin mai puţini conservanţi şi alte substanţe sintetice cu care sunt tratate alimentele care se vând în spaţii autorizate. De asemenea, un alt mare pericol îl reprezintă restaurantele “de sezon”, deschise de proprietari doar în timpul verii sau a unor evenimente mari, în zonele înţesate de turişti.
Aici, mâncarea este depozitată şi gătită de multe ori în condiţii suspecte, deoarece patronii sunt interesaţi mai degrabă de câştigul mare realizat într-un timp scurt decât de sănătatea clienţilor. Şi, nu în ultimul rând, nu uitaţi că toate fructele şi legumele pe care le cumpăraţi trebuie să fie spălate bine înainte de a fi consumate.
Alimentele perisabile trebuie păstrate numai la rece, iar dacă există dubii asupra calităţii lor sau a termenului de valabilitate, aruncaţi-le. Toxiinfecţia alimentară apre cu frecvenţă mai mare în urma consumului de carne, decât în urma consumului de brânzeturi.
Foarte important în cazul persoanelor care au fost deja infectate este menţinerea nivelului de hidratare pentru a evita complicaţiile ce pot surveni şi pentru a ajuta organismul să elimine toxinele, precum şi tratamentele de specialitate în cazul în care vărsăturile nu dispar după o zi, diareea persistă mai mult de 3 zile, iar durerile abdominale nu dispar după eliminarea scaunului.