Transpirația excesivă la copii poate fi adeseori consecința purtării unor haine nepotrivite, din materiale sintetice sau prea groase, în raport cu temperatura ambientală. Însă există și situații când acest simptom poate semnala existența unei afecțiuni sau poate fi o reacție adversă la anumite medicamente administrate.
Citește în continuare pentru a afla când este un motiv de îngrijorare transpirația excesivă la copii și ce soluții există pentru această problemă.
Copiii foarte mici nu transpiră de obicei abundent decât dacă umiditatea din atmosferă și temperatura sunt ridicate, iar micuții sunt îmbrăcați necorespunzător. De multe ori părinții „înfofolesc” inutil copiii mici, crezând că așa îi protejează de „aerul rece” care îi poate îmbolnăvi. Însă adevărul este că acest lucru nu face decât să le provoace disconfort micuților. La fel ca adulții, copiii mici au nevoie de straturi de haine adecvate temperaturilor!
În schimb, preadolescenții și adolescenții se confruntă frecvent cu transpirația excesivă, cu precădere în zona picioarelor, feței, palmelor și la subraț. Iar această problemă poate fi pusă pe seama mai multor cauze, mai mult sau mai puțin grave.
Efortul fizic intens, febra cauzată de virozele obișnuite (răceală, gripă), anxietatea/frica se numără printre cauzele „normale” ale transpirației excesive la copii. De asemenea, sunt și cazuri de hiperhidroză moștenite din familie.
Iată care sunt, pe de altă parte, motivele îngrijorătoare ale acestui simptom:
Rețineți însă că transpirația excesivă la copii nu este, în cele mai multe cazuri, un motiv de îngrijorare. Totuși, dacă acest simptom persistă în afara condițiilor menționate anterior (temperaturi crescute, efort fizic intens, viroze, haine nepotrivite, stări de anxietate), programați o consultație la medicul pediatru pentru a afla care este „rădăcina” problemei.
Diagnosticul de certitudine va fi stabilit de medic doar după efectuarea unui examen clinic minuțios, care constă în evaluarea simptomelor, istoricul medical, dar și diverse analize sau investigații, în funcție de suspiciunile ridicate de alte manifestări ale copilului.
Cât privește tratamentul pentru transpirația excesivă la copii, acesta va depinde de cauza descoperită. Dacă transpirația are la bază o afecțiune dintre cele menționate anterior, medicul va recomanda un tratament adecvat condiției medicale diagnosticate, nu unul care să trateze doar simptomul.
În cazul în care transpirația excesivă nu este asociată cu o afecțiune (hiperhidroză primară) și este localizată (afectează doar anumite zone ale corpului), există mai multe variante de tratament pe care medicul le poate recomanda, în funcție de vârsta pacientului și de starea generală de sănătate, cum ar fi iontoforeza, injecțiile cu botox, medicamentele anticolinergice sau soluțiile topice care se aplică pe zonele vizate.