Un unguent nou, brevetat de cercetatorii americani, promite sa previna pe viitor infectia genitala cu virusul herpetic. Aceasta descoperire constituie un nou pas in protectia femeilor in fata bolilor cu transmitere sexuala.
Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York, in colaborare cu colegii de la Scoala de Medicina Harvard, din Boston sunt cei care au dezvoltat aceasta noua terapie, bazata pe manipularea ARN (acid ribonucleic) prin care se urmareste inhibarea genelor ce inlesnesc expansiunea virusului catre tesuturi.
Testele de laborator, efectuate pe soareci, au indicat o eficienta mare in prevenirea infectiei cu herpexsimplex 2, virusul ce cauzeaza herpesul genital.
Infectia herpetica nu se vindeca niciodata
O data patruns in organism, virusul se fixeaza de neuroni si persista in stare latenta pe toata durata vietii celui infectat, simptomele bolii putand sa apara oricand.
Fratii lui simplex 2 sunt herpes simplex 1, virusul ce cauzeaza leziuni pe membrane mucoase (gura, buze) si varicela-zoster care provoaca varsat de vant la copii, respectiv zona zoster la adulti.
Pana in prezent, cel mai puternic tratament impotriva simptomelor herpesului s-a dovedit a fi cel cu Acyclovir – disponibil atat sub forma de unguent, cat si sub forma de pastile, insa, din pacate, acesta nu poate preveni infectarea.
Noul medicament insa, ce va fi produs de compania Alnylam Pharmaceuticals Inc., Massachusetts, urmareste tocmai sa opreasca patrunderea virusului in organism. Deocamdata, oamenii de stiinta vor sa extinda cercetarile pentru ca unguentul sa asigure imunitate imediata, fara efecte adverse.
Aproximativ unul din cinci americani sufera de herpes genital, in timp ce 100 de milioane au herpes simplex 1. Iar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 536 de milioane de persoane din intreaga lume sunt infectate cu herpes genital, o afectiune foarte virulenta, dureroasa si incurabila.
Cea mai severa este boala herpetica diseminata (extinsa la mai multe organe) a nou-nascutului, care duce la deces in 40% din cazuri.
Citeste si Afla totul despre virusul human papilloma
Gloss-ul poate provoca cancer?