În ultimii ani, medicaţia tradiţională administrată persoanelor suferinde de incontinenţă urinară a început să aibă concurenţă tot mai strânsă din partea injecţiilor cu toxină botulinică, despre care se spune că sunt la fel de eficiente. Desigur, ambele metode au limite şi beneficii.
Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite a derulat recent un studiu pentru a compara cele două metode, demers la care au participat aproape 250 de femei, toate având ca medie de vârstă 58 de ani. Ce au constatat experţii? Ei bine, se pare că femeile care urmau tratament cu medicamente anticolinergice au raportat efecte secundare precum constipaţie, uscăciune a gurii şi a ochilor.
De cealaltă parte, femeile tratate cu toxina botulinică (injecţii efectuate în vezică) s-au plâns de infecţii urinare, imposibilitate de evacuare completă şi necesitatea de a apela la instalarea unui cateter pentru golirea vezicii.
Totuşi, pierderile involuntare de urină dispar complet la 6 luni de la debutul tratamentului în procent mai mare în rândul persoanelor tratate cu ajutorul toxinei. FDA, organismul american care reglementează comercializarea şi utilizarea medicamentelor în Statele Unite, a aprobat abia anul trecut introducerea toxinei botulinice în schema de tratament a incontinenţei urinare, însă numai atunci când aceasta a fost provocată de leziuni ale coloanei, scleroză multiplă sau alte afecţiuni nervoase.
Cu toate că FDA nu a aprobat utilizarea toxinei atunci când incontinenţa urinară nu este de natură nervoasă, chiar dacă tratamentul medicamentos nu este eficient, studii actuale o recomandă drept posibil tratament de primă linie.
Citeşte şi: Incontinenţa urinară, frecventă în rândul tinerelor care NU au născut
Britney Spears suferă de incontinenţă urinară? Vezi momentul jenant!
Maratoniştii, predispuşi la incontinenţă urinară de efort