Tratament pentru scolioză, fără operaţie

Scolioza eeste o afecţiune care se poate trata cu succes. Pe lângă operaţie, există o serie de metode care contribuie la vindecarea de scolioză.
  • Publicat:
Tratament pentru scolioză, fără operaţie

Aproximativ 60.000 de copii din România suferă de scolioză, o afecţiune caracterizată de curbarea coloanei vertebrale, cu consecinţe deosebit de grave atât în plan medical, cât şi psihic şi social.

Vestea bună este că, astăzi, scolioza poate fi tratată eficient cu ajutorul a două terapii inovative: Terapia Vojta şi Terapia după principiile Schroth, prevenind astfel complicaţiile şi chiar operaţia.

„Scolioza afectează postura, mersul, calitatea somnului, dar şi procesul respirator, însă aceasta tinde să devină mai mult decât o problemă medicală. Am constatat că scolioza afectează inclusiv imaginea şi stima de sine. Copiii se simt jenaţi de postura pe care o au şi de reacţiile celor din jur, se simt inconfortabil purtând corsetul la şcoală sau în grupul de prieteni şi ajung astfel să îşi limiteze relaţiile sociale. Tocmai de aceea, încurajez părinţii, ca începând cu vârsta de 8 ani, să meargă cu cei mici la o şedinţă de evaluare posturală, astfel încât să determine eventualele anomalii şi să înceapă un program personalizat de fizioterapie, ce cuprinde şedinţe de terapie Vojta şi terapie după principiile Schroth”, a declarat Bogdan Goga, fizioterapeut al centrului Terapie pentru Mişcare.

Terapia Vojta şi scolioza 

Acesta a mai explicat că, în cazul copiilor care suferă de scolioză, modelele de mişcare sunt alterate, motiv pentru care, acestea trebuie reînvăţate.

În lipsa unor terapii care să îi ajute pe pacienţi în redobândirea biomecanicii corecte a corpului, există riscul ca afecţiunea să se agraveze.

„Terapia Vojta a fost concepută de profesorul căruia îi poartă numele, un renumit medic neurolog pediatru, care a observat în vasta sa experienţă că, prin activarea anumitor zone ale organismului, sunt obţinute reacţii reflexe. Prin terapia Vojta pot fi stimulate două modele de mişcare reflexă: târârea reflexă şi rostogolirea reflexă, considerate a fi modele de mişcare ideale, perfecte din punctul de vedere al eficienţei biomecanice. Practic, prin terapia Vojta se transmite la nivel neurologic un model de mişcare corect, ideal, pe care copilul, prin practică, şi-l va însuşi, înlocuind vechile obiceiuri de mişcare”, a adăugat fizioterapeut Bogdan Goga.

Astfel, dacă prin terapia Vojta creierul recepţionează un model superior de mişcare ce contribuie la simetrizarea şi controlul eficient al muşchilor de la nivelul coloanei vertebrale, prin terapia după principiile Schroth, se utilizează exerciţii de respiraţie tridimensională şi postură, astfel încât să îi fie redată organismului poziţia corectă a coloanei vertebrale.

„Fiecare terapie are specificul ei şi un aport în vindecarea organismului, iar terapia Vojta este ideală în tratarea scoliozei la copii alături de terapia tridimensională după principiile Schroth. Dacă prin Vojta contribui la un mai bun control al muşchilor copilului, prin Schroth este antrenat acest control pentru a creşte forţa acestui proces”, a adăugat fizioterapeutul.

Terapia Vojta şi terapia tridimensională după principiile Schroth sunt parte a programului de fizioterapie personalizat, indicat copiilor şi adolescenţilor cu scolioză, cu rezultate foarte bune mai ales dacă pacientul se prezintă din timp la specialist şi cooperează în vederea efectuării cu maximă eficienţă a celor două terapii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult