Cuplurile sub 35 de ani care își doresc un copil, încearcă timp de un an – prin contact sexual repetat neprotejat – și nu reușesc trebuie să se adreseze unui specialist în infertilitate pentru a descoperi care este problema ce împiedică apariția sarcinii. Deși „vina” este aruncată frecvent asupra femeii, trebuie știut că în 50% din cazuri există nereguli la partea masculină. Mai exact, poate fi o problemă cu materialul seminal al bărbatului.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, oferă mai multe detalii pe această temă.
Fără spermatozoizi, nu există viață! E nevoie de unirea ovocitului (materialul genetic feminin) cu spermatozoidul (materialul genetic masculin) pentru a lua naștere embrionul, care va deveni bebeluș.
Din păcate, stilul de viață nu tocmai sănătos specific societății moderne își pune amprenta asupra spermatozoizilor. Aceștia pot fi reduși numeric, „tranchilizați” sau deformați de anumite obiceiuri nocive ale bărbatului.
În urma unei spermograme (analiza spermei), bărbatul poate afla dacă se confruntă cu:
Factorul principal de risc în apariția unei astfel de probleme este reprezentat de… modul în care alegem să facem față stresului.
Mai precis, fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa de mișcare, mâncatul nesănătos, greutatea ponderală peste limitele normale, lucrul cu laptopul sprijinit pe picioare și abdomen, purtarea de lenjerie intimă strâmtă, drogurile sau folosirea pe termen lung a steroizilor anabolizanți pentru creșterea masei musculare – toate aceste lucruri pot afecta cantitatea și calitatea materialului seminal.
În afară de aceste aspecte, pot exista și probleme de natură medicală care trebuie luate în considerare, cum ar fi: varicocelul, testiculul necoborât (criptorhidia), infecțiile, intervențiile chirurgicale la nivelul testiculelor sau chiar cancerul testicular.
Anumite modificări în stilul de viață pot ajuta categoric la îmbunătățirea materialului seminal.
Renunțarea la fumat și limitarea sau chiar evitarea consumului de alcool sunt esențiale în acest scop.
Sunt numeroase dovezi care arată că nicotina îngustează vasele de sânge, limitând astfel circulația oxigenului și a sângelui bogat în nutrienți, inclusiv la nivelul testiculelor. Fumatul afectează calitatea și cantitatea spermatozoizilor și poate duce la disfuncție erectilă. Mai mult, toxinele din țigări „tranchilizează” spermatozoizii, ducând la astenospermie – adică motilitate redusă.
Cât privește consumul de alcool, studiile arată că peste 50% dintre bărbații care beau în exces sau constant se confruntă cu motilitate scăzută a spermatozoizilor, deoarece alcoolul reduce nivelul de testosteron și alți hormoni masculini importanți pentru calitatea și cantitatea materialului seminal.
Apoi, scăderea în greutate este importantă, deoarece s-a dovedit că un indice de masă corporală peste 25 este asociat cu o calitate scăzută și cantitate redusă a spermatozoizilor. Sedentarismul și alimentația bogată în grăsimi duc la dezechilibre hormonale și în cazul bărbaților.
Aveți grijă și la temperaturile crescute, care afectează calitatea spermei! Evitați să purtați haine strâmte care nu lasă pielea să respire, nu lucrați cu laptopul pe picioare și nu faceți băi fierbinți.
Dacă urmați un tratament cu antidepresive, antiepileptice sau blocante ale canalelor de calciu, există posibilitatea ca printre reacțiile adverse să se numere și motilitatea redusă a spermatozoizilor. Discutați cu medicul despre acest aspect și întrebați dacă există posibilitatea de a urma un alt tratament care nu are impact asupra fertilității.
O altă metodă de îmbunătățire a materialului seminal poate consta în administrarea de suplimente cu vitamina E și seleniu, dar numai după ce solicitați opinia unui medic urolog cu supraspecializare în infertilitate masculină.
Chiar dacă rezultatele spermogramei nu sunt încurajatoare, există soluții de tratament pentru cuplurile care doresc să devină părinți.
Printre opțiuni se numără inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro sau folosirea spermei donate în cadrul procedurii FIV.
Foto: shutterstock