Fiecare dintre noi se confruntă din când în când cu balonarea, acea senzație inconfortabilă de prea plin care apare după mesele copioase sau după ce consumi alimente care-ți produc sensibilitate sau chiar atunci când ești la menstruație. Deși este perfect normal să te confrunți cu balonarea, aceasta poate fi prevenită.
O anumită grupă de carbohidrați este vinovată de apariția balonării, iar asta pentru că vorbim de alimente greu de digerat, fie pentru că este vorba de o intoleranță, sensibilitate sau reacție la acele alimente, ceea ce înseamnă că organismului îi este greu să le digere, iar astfel apare senzația de balonare. Pe de altă parte, te poți confrunta cu senzația de balonare atunci când ești la menstruația. Mai exact, în ziua 21 a ciclului menstrual, progesteronul produce un disconfort intestinal și duce la balonare. Să nu uităm că tot în această perioadă apar și poftele alimentare, iar anumite alimente sau ingrediente pot declanșa și ele această senzație.
Țelina este folosită de secole pentru îmbunătățirea digestiei și controlarea gazelor și balonării, având atât efect diuretic, cât și laxativ. Ce zici de un smoothie?
Orice formă de cardio este binevenită, chiar și mersul pe jos în jurul blocului. Anumite poziții de yoga practicate precum Pawanmuktasana sau Poziția Copilului te pot ajuta să scapi de excesul de gaze din zona abdominală. De asemenea, masarea stomacului cu mișcări circulare reduce balonarea.
Ceaiurile de mentă, ghimbir sau chiar păpădie, consumate înainte și între mese, sprijină digestia și reduc balonarea. Menta, de exemplu, este un digestiv natural bogat în enzime.
Detoxifierea și reechilibrarea florei intestinale cu ajutorul alimentelor bogate în prebiotice pot fi de ajutor în eliminarea constipației și balonării.