Oricat de mult a evoluat medicina, exista inca boli misterioase ale caror cauze medicii nu le-au determinat cu exactitate. Sunt afectiuni grave, care necesita tratamente indelungate care doar amelioreaza suferintele pe perioade scurte de timp.
Una dintre aceste afectiuni este psoriazisul care face viata amara varstnicilor, tinerilor si copiilor. La acesti pacienti, pielea se regenereaza extrem de repede, in 3, 4 zile fata de 28 cat este normal si corpul se umple de pete mari, rosii, inestetice acoperite de coji albe.
Totusi, boala nu este cea mai grava afectiune a pielii si multe persoane au forme usoare de boala. Neplacerile sunt date mai ales de localizarea leziunilor, cand acestea par pe palme, pe talpi. Atunci cand leziunile sunt situate in zona articulatiilor, apar dureri de umeri, coate, genunchi si maini, dureri care sunt suparatoare si pot duce chiar la impotenta functionala.
Gravitatea bolii este cauzata de greseli de tratament si exista controverse legate de substantele folosite. Pacientii nu trebuie sa-si aplice ei singuri tratamentul, fara un control medical. Multi pacienti cad in capcana de a folosi corticoizi puternici care amelioreaza pe moment suferinta, dar apoi se confrunta cu reactiile adverse ale acestor substante, iar cea mai periculoasa este corticodependenta.
Cercetatorii au cautat alternativa la tratamentele agresive pe baza de cortizon si au descoperit ca extractele naturale de la Marea Moarta au un efect cheratolitic, antiinflamator si inhiba regenerarea celulara rapida care apare in cazul psoriazisului. Ele se aplica atunci cand leziunile de boala devin suparatoare, iar semnele de pe piele pot disparea cel putin 6 luni.
Pentru ca episoadele de boala sa apara cat mai rar, medicii recomanda respectarea unui regim alimentar, evitarea starilor conflictuale, emotiile si stresul. In viitor, cercetarorii ar putea descoperi chiar si un tratament definitiv al bolii care este determinata genetic, dar studiile terapiile genice sunt abia la inceput.