De la aproape fiecare viitoare mamă (în special de la cele aflate la prima naștere, dar nu numai), medicii sunt obișnuiți să primească aceeași întrebare: „Cum îmi voi da seama că am intrat în travaliu?”
Este un lucru deja știut că fiecare sarcină este diferită, chiar și a aceleiași mămici. Cât despre termenul de „travaliu normal”, acesta este unul relativ.
Contracțiile care sunt considerate normale se reduc la ceea ce este normal pentru respectiva persoană. Deoarece contracțiile sunt diferite de orice altceva, ele sunt dificil de descris cuiva care nu le-a mai experimentat niciodată. Dacă femeia este la prima sarcină, pentru ea va fi extrem de dificil să-și dea seama dacă ceea ce simte – referindu-ne la contracții – este ceva normal, explică Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
În cele ce urmează, specialistul ne spune ce sunt contracțiile de pregătire Braxton Hicks sau travaliul fals și cum le deosebim de contracțiile travaliului real.
Înainte de a experimenta contracțiile adevărate, premergătoare nașterii, multe femei se confruntă cu ceea ce este cunoscut sub numele de contracții Braxton Hicks, denumite și contracții de pregătire sau travaliu fals.
Ele sunt descrise de specialiști ca fiind neregulate, fiindu-le specific faptul că apar și dispar înainte de travaliul efectiv. Prin urmare, cheia recunoașterii travaliului real este înțelegerea tiparului contracțiilor.
Aceste contracții false ale travaliului pot începe în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, ca un exercițiu pentru uterul care se tonifică în vederea adevăratului travaliu, dar și cu scopul de a îmbunătăți circulația sanguină.
Din punctul de vedere al intensității, contracțiile Braxton-Hicks pot varia de la o strângere complet nedureroasă a mușchilor abdomenului (se resimte doar un ușor disconfort) până la o contracție care ai senzația că îți taie respirația. În privința duratei, la acest tip de contracții ea variază între 30 și 60 de secunde. Pe măsură ce ziua nașterii se apropie, ele pot crește ca frecvență, detaliază dr. Vythoulkas.
Travaliul real este aproape atunci când contracțiile Braxton Hicks devin ritmice, adică la 10 sau 20 de minute (dacă te apropii de finalul celor 40 de săptămâni de sarcină).
Pre-travaliul nu apare de unul singur, ci doar însoţit de contracţii puternice, aşa că vei şti cu siguranţă că se apropie momentul nașterii. Cervixul deja începe să se deschidă şi acest aspect îţi va fi confirmat la ultimul control ginecologic.
De multe ori viitoarele mămici se tem că nu vor face diferenţa între cele două. Dar sunt anumite aspecte care le diferenţiază. Iată care sunt acestea, potrivit specialistului în infertilitate:
Contracţiile Braxton Hicks
Contracţiile travaliului real:
Adresează-te de urgență medicului dacă: