Trei din cele mai comune boli pe care le poți contracta la piscină

Iată care sunt trei din cele mai comune boli pe care le poți contracta din piscină și cum te poți feri de ele.
  • Publicat:
Trei din cele mai comune boli pe care le poți contracta la piscină

Nu există nimic mai răcoritor decât o baie în piscină într-o zi toridă de vară. Însă, pe măsură ce temperaturile cresc, piscinele și parcurile acvatice devin tot mai aglomerate. Deși substanțele chimice din apă, precum clorul și bromul, ucid multe virusuri și bacterii, există totuși anumiți germeni care se pot răspândi în apă — și este important să știm cum să-i evităm.

Cele mai comune boli pe care le poți contracta la piscină

1. Diareea — cauza cea mai frecventă a epidemiilor asociate înotului

„Aceasta este unul dintre motivele pentru care, dacă există un accident fecal într-o piscină, există un protocol pe care salvamarii și operatorii piscinei trebuie să-l urmeze înainte de a permite oamenilor să se întoarcă în apă,” explică Dr. Clare Rock, profesor asociat la Universitatea de Medicină Johns Hopkins. Milioane de germeni pot ajunge în apă atunci când cineva cu diaree are un accident, iar alți oameni se pot îmbolnăvi chiar și prin ingerarea unei cantități mici de apă, spune Kunz.

Mai mult, o persoană nu trebuie neapărat să aibă un accident vizibil în apă pentru ca alții să se îmbolnăvească. Particule mici de fecale pot veni de pe corpul oamenilor în timp ce înoată, astfel încât s-ar putea să nu vezi deloc contaminarea în apă.

Printre cei mai comuni germeni pe care îi poți contacta se numără cryptosporidium, norovirus, giardia, shigella și E. coli, spune Kunz. Astfel, s-ar putea să experimentezi diaree, greață, vărsături, febră sau dureri de stomac.

Totuși, de ce nu ucide clorul acești germeni?

În primul rând, este esențial ca piscinele și locurile de joacă acvatice să aibă cantitatea corectă de clor sau brom și pH-ul corect, pentru a preveni eficient răspândirea germenilor.

Dar „oamenii pot fi expuși la germeni în timpul necesar pentru ca clorul să îi omoare,” explică Dr. Jessica Lum, specialist în boli infecțioase la Clinica Cleveland. Cryptosporidium, cunoscut și sub numele de crypto, este deosebit de rezistent la clor. Conform unui raport CDC, acesta a cauzat 49% din epidemiile infecțioase în locurile acvatice, precum piscinele, jacuzzi-urile și locurile de joacă acvatice, între 2015-2019.

„De obicei, clorul sau bromul inactivază sau ucide germenii în apă tratată corect în câteva minute,” spune Kunz. „Cu toate acestea, crypto… poate supraviețui mai mult de șapte zile.”

Persoanele cu sisteme imunitare slăbite sunt mai expuse riscului de a contracta o infecție severă cu crypto, așa că Rock recomandă să consulte un medic înainte de a înota.

2. Otită

„Otita externă este o infecție cauzată de bacterii atunci când apa din piscină rămâne în canalul auditiv extern,” explică Rock.

Când apa rămâne acolo pentru o perioadă lungă de timp, „distruge stratul protector de ceară și piele și oferă un mediu umed pentru ca bacteriile să se înmulțească,” conform CDC.

Aceasta este văzută cel mai frecvent la copii și nu se răspândește de la o persoană la alta. Simptomele includ durere, mâncărime, roșeață, umflare și secreții din ureche.

3. Chimicalele din apă pot irita ochii și pot cauza erupții cutanate sau tuse

„Iritația poate apărea atunci când clorul din piscină se transformă în iritanți chimici când se combină cu transpirația, urina și murdăria,” spune Rock. „Când simți mirosul de ‘clor’ la piscină, probabil simți mirosul acestor iritanți chimici care se transformă în gaz în aerul din jur.”

Acești iritanți, numiți cloramine, pot cauza ochi roșii și mâncărimi, erupții cutanate, iritații nazale, tuse și respirație șuierătoare, conform CDC.

De aceea este cel mai bine să faci duș înainte de a intra în apă și să nu urinezi în piscină. Nu numai că se formează cloramine atunci când urina, transpirația sau machiajul se combină cu clorul, dar acest lucru scade și cantitatea de clor care poate elimina alți germeni.

În plus față de cloramine, nivelurile incorecte de pH dintr-o piscină pot duce la iritații ale pielii și ochilor, spune Kunz.

Sfaturi pentru a evita îmbolnăvirea la piscină

Verifică piscina sau parcul acvatic înainte de a începe să înoți.

Verificarea rapoartelor de inspecție pentru piscină sau parc acvatic poate fi utilă pentru identificarea oricăror probleme de sănătate sau siguranță. Aceste rapoarte pot fi de obicei găsite la locație sau pe site-ul web al departamentului local de sănătate.

Vei vedea adesea semne la piscină care spun să faci duș înainte de a intra în apă, și acestea nu ar trebui ignorate.

„Clătirea pentru doar un minut reduce majoritatea murdăriei sau a altor lucruri de pe corpul tău care folosesc clorul sau bromul necesar pentru a ucide germenii,” spune Kunz.

Nu urina în piscină.

Deși chimicalele din apă ucid în general bacteriile din urină, aceasta duce totuși la formarea de iritanți chimici, explică Rock.
Dacă înoți cu bebeluși sau copii mici, schimbă scutecele departe de piscină pentru a preveni contaminarea apei cu germeni, spune Lum. Pentru copiii care nu mai poartă scutece, asigură-te că iau pauze frecvente la toaletă.

Unul dintre cele mai importante lucruri de evitat este înghițirea apei.

De asemenea, stai departe de apă dacă ai o rană deschisă sau o tăietură, spune Lum. Dacă intri totuși în apă, CDC sugerează utilizarea unui bandaj impermeabil pentru a acoperi complet rana.

Când termini de înotat, usucă complet fiecare ureche pentru a preveni otita externă.

„Poți folosi un prosop, dar și să tragi de lobul urechii în diferite direcții pentru a scurge orice apă,” spune Rock. „Și consideră utilizarea dopurilor de urechi sau a unei căști de baie pentru a preveni intrarea apei din piscină în ureche.”

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/illness-swimming-pool_l_667f0f42e4b003e0b2e00306

Sursă foto – biasciolialessandro  / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian