Ideea de menopauză masculină şi necesitatea terapiei hormonale substitutive constituie un subiect extrem de controversat. Se folosesc numeroşi termeni pentru a descrie transformările prin care trece organismul masculin vârstnic, între care andropauză, viropauză, climacteriu masculin, sindromul ADAM (Androgen Decline in the Aging Male), sindromul bărbatului vârstnic şi hipogonadism cu apariţie târzie.
Unele soţii preferă să-i spună „criza vârstei mijlocii”. Chiar dacă nu ne place să recunoaştem, s-ar putea ca ele chiar să aibă dreptate.
Se crede că menopauza masculină se datorează unei scăderi a secreţiei de testosteron. Spre deosebire de menopauza feminină, la bărbaţi procesul este caracterizat de o instalare şi o evoluţie lente. La bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 70 de ani, funcţiile testiculelor înregistrează o reducere treptată.
În această perioadă, cantitatea de testosteron poate să scadă cu până la 50%. Procentul nu e bătut în cuie, existând variaţii mari de la un individ la altul.
Simptomele sindromului ADAM sau ale menopauzei masculine includ:
În prezent, mulţi bărbaţi urmează un tratament cu testosteron şi declară ameliorarea simptomelor. Tratamentul acesta are însă şi o parte negativă, întrucât poate să crească ușor riscul apariţiei cancerului de prostată şi a aterosclerozei.
Numeroşi experţi sunt de părere că probabil acest sindrom este rezultatul unor factori nehormonali sau al procesului firesc de îmbătrânire. Anumiţi factori ce ţin de stilul de viaţă, cum ar fi consumul de alcool şi fumatul, medicamentele, problemele de cuplu, cele financiare şi stresul, în general, pot avea un rol.