Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate avea simptome similare cu tuberculoza, una dintre cele mai frecvente boli infecţioase din lume. În România, tuberculoza ucide anual peste 1.000 de persoane şi alte 16.000 sunt diagnosticate cu această boală. COVID-19 a omorât 3.967 de români în doar 6 luni, în prezent fiind înregistrate peste 97.000 de cazuri de infecţie.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 20% din bolnavii de tuberculoză din Uniunea Europeană provin din ţara noastră. Atât tuberculoza, cât şi COVID-19 se transmit prin particule de salivă şi pot afecta grav plămânii. În plus, împărtăşesc unele simptome, motiv pentru care pot fi uşor confundate.
Există însă unele diferenţe, atât în ceea ce priveşte manifestările, cât şi metoda de diagnostic.
Virusul SARS-CoV-2, cel care determină boala COVID-19, are o perioadă de incubaţie de 2 până la 14 zile, în timp ce microbul Mycobacterium Tuberculosis, cel responsabil de apariţia tuberculozei, are o perioadă de incubaţie mai lungă, ce poate varia între 4 săptămâni până la 3 luni.
Transmiterea tuberculozei se face aproape exclusiv respirator, prin picăturile mici de salivă eliminate de bolnavul cu tuberculoză pulmonară prin tuse, strănut sau chiar vorbit. Boala nu se transmite prin contactul cu obiectele sau hainele purtate de bolnavul cu tuberculoză.
Transmiterea noului coronavirus se face în principal prin stropi respiratorii eliminaţi de persoana infectată care tuşeşte, strănută sau vorbeşte mai tare, care pot ajunge uşor în gura sau nasul celor din preajmă. De asemenea, virusul poate fi transmis şi de persoanele asimptomatice, deci care nu prezintă simptome, prin atingerea unei suprafeţe sau a unui obiect care a fost contaminat şi ducerea mâinilor neigienizate la gură, nas, ochi.
Simptome tuberculoză:
Simptome COVID-19:
Vezi care sunt simptomele COVID-19 la copii!
Şi în privinţa metodelor de diagnosticare există diferenţe între COVID-19 şi tuberculoză.
De asemenea, tratamentul celor două afecţiuni este diferit.
În cazul tuberculozei, tratamentul constă în administrarea unei combinaţii de antibiotice şi poate dura între 6 şi 8 luni. În cazul COVID-19 tratamentul este adaptat simptomelor pe care le prezintă pacientul şi durata acestuia variază de la un caz la altul.