Tusea fumătorului este cauzată de toxinele rezultate din arderea tutunului sau din vaporii țigărilor electronice și este frecvent persistentă, productivă și se agravează dimineața, la trezire. Însă, pe lângă faptul că este deranjantă, tusea fumătorului poate fi și un simptom al cancerului pulmonar, mai ales dacă este însoțită și de alte simptome, cum ar fi răgușeala persistentă, durerea puternică în piept sau prezența sângelui în spută.
Potrivit studiilor, peste 40% dintre persoanele care fumează zilnic și de mult timp se confruntă, la un moment dat, cu o tuse cronică, productivă, cu spută.
Dacă te confrunți cu tusea fumătorului, nu ignora problema, pentru că de multe ori poate fi primul semn al instalării cancerului de plămâni!
Programează cât mai curând o vizită la medicul pneumolog dacă ai peste 50 de ani, fumezi zilnic cel puțin un pachet de țigări și te confrunți de ceva timp cu tusea fumătorului. Cu cât este depistat în stadii mai incipiente, cu atât cancerul de plămâni are o rată de supraviețuire mai mare, ca urmare a tratamentului instituit mai devreme și cu șanse mai mari de reușită.
Tusea cauzată de fumat este determinată de toxinele care efectiv „paralizează” structurile care ar trebui să protejeze mucoasele și care ajung în plămâni, unde determină inflamarea acestora.
În timpul nopții, când nu fumezi, aceste structuri încearcă „să se refacă” și să elimine aceste toxine, motiv pentru care tusea este mai puternică dimineața, la trezire.
Tusea fumătorului are anumite caracteristici distincte, care o deosebesc de tusea din răceală, gripă sau chiar cea provocată de infecția cu coronavirus.
Aceasta prezintă următoarele trăsături:
În timp, tusea fumătorului poate duce la apariția unor complicații, cum ar fi constricția toracică, adică durerea puternică în piept, sau chiar fracturarea coastelor, arată un studiu.
În plus, în cazul femeilor, tusea persistentă poate cauza incontinență urinară ca urmare a presiunii constante pe vezică, arată acest studiu.
De asemenea, printre complicațiile frecvente ale tusei fumătorului, în funcție de cât de persistentă este, de numărul de țigări fumate zilnic, dar și de starea generală de sănătate, se numără:
Fumatul pe termen lung este asociat cu un risc crescut de pneumonie, bronșită, emfizem pulmonar și, nu în ultimul rând, cancer de plămâni.
Pe scurt, da. Tusea fumătorului poate fi unul dintre primele semne ale cancerului pulmonar.
Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer, cancerul de plămâni se manifestă în cazul a aproape 20% dintre persoanele fumătoare prin tuse cu sânge (hemoptizie).
Alte simptome care pot însoți tusea fumătorului și pot semnala existența cancerului pulmonar sunt:
Cel mai bun tratament pentru tusea persistentă cauzată de fumat este, previzibil, renunțarea la acest viciu extrem de nociv.
Plămânii se pot regenera într-o anumită măsură după ce renunți la fumat. Studiile arată că, în doar câteva luni de la renunțarea la fumat, tusea se ameliorează semnificativ și riscul de a suferi de infarct sau accident vascular cerebral scade cu aproape 50%.
Totuși, reține că riscul de cancer pulmonar este în continuare mai mare decât în cazul nefumătorilor, mai ales dacă ai fumat zeci de ani câte 1-2 pachete pe zi.
Există numeroase medicamente, plasturi, gume sau alte soluții care te pot ajuta să renunți la fumat.
Odată scăpat de acest viciu, este absolut normal să tușești o perioadă, deoarece plămânii scapă astfel de toxinele acumulate în anii întregi de fumat. Dar este important să ții permanent legătura cu medicul dacă această tuse îți afectează calitatea vieții sau dacă acestea durează mai mult de 2-3 luni de la renunțarea la fumat.
Pentru ameliorarea tusei fumătorului, ține cont de aceste sfaturi:
Reține, așadar, că tusea fumătorului nu este de ignorat, deoarece poate fi un semn al cancerului de plămâni. Renunță la acest viciu și mergi regulat la medic pentru a-ți verifica starea de sănătate!