Uleiul de pește îți poate face mai mult rău decât bine! Uite cine nu are voie să îl consume

Studiul sugerează că suplimentarea cu ulei de pește poate fi asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale la persoanele sănătoase
  • Publicat:
Uleiul de pește îți poate face mai mult rău decât bine! Uite cine nu are voie să îl consume

Uleiul de pește, derivat din pești grași precum somonul, macroul și păstrăvul, este adesea recomandat pentru efectele sale antiinflamatorii, în special pentru persoanele cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, lipide anormale și artrită reumatoidă. Acest supliment este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, cum ar fi acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA), pe care organismul uman nu îi poate produce singur.

Cu toate acestea, un studiu recent, publicat pe 21 mai 2024 în jurnalul BMJ Medicine, sugerează că suplimentarea cu ulei de pește ar putea să nu fie benefică pentru persoanele sănătoase. Cercetătorii au descoperit că utilizarea regulată a uleiului de pește poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele care nu au o problemă de sănătate.

Beneficiile și riscurile uleiului de pește

Beneficii pentru persoanele cu probleme cardiace:

Studiul a inclus 415.737 persoane, dintre care peste jumătate (55%) erau femei cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Cercetarea a arătat că persoanele care consumau în mod regulat ulei de pește au avut un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilație atrială la un atac de cord și un risc cu 9% mai mic de a progresa de la insuficiență cardiacă la deces.

Riscuri pentru persoanele sănătoase:

În rândul persoanelor fără probleme cardiace, utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește a fost asociată cu un risc crescut cu 13% de a dezvolta fibrilație atrială și cu un risc crescut cu 5% de a suferi un accident vascular cerebral.

Explicațiile specialiștilor privind uleiul de pește

Dr. Michael O. McKinney, medic primar la Healthy Outlook în Jacksonville, Florida, a explicat faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește au fost studiați pe larg pentru efectele lor antiinflamatorii și de reducere a lipidelor.

„La persoanele cu probleme cardiace, aceste proprietăți pot stabiliza plăcile aterosclerotice, reduce nivelurile de trigliceride serice și îmbunătăți funcția endotelială, reducând astfel evenimentele adverse cardiovasculare”, a spus el.

Totuși, Dr. McKinney subliniază că situația este diferită pentru persoanele sănătoase.

„La doze mari, omega-3 poate crește riscul de sângerare prin efectele sale anticoagulante, depășind beneficiile la persoanele fără riscuri cardiovasculare semnificative.”

Dr. Sarah Bonza, medic de familie și fondator al Bonza Health în Columbus, Ohio, adaugă că unele cercetări sugerează că uleiul de pește poate crește riscul de fibrilație atrială la persoanele sănătoase, o tulburare a ritmului cardiac asociată cu un risc mai mare de accident vascular cerebral.

„Pentru persoanele care au o sănătate cardiovasculară precară, omega-3 are efecte antiinflamatorii și de stabilizare a plăcilor, care ajută la încetinirea progresiei BCV și la reducerea riscului de deces din cauza evenimentelor cardiace.”

Recomandări pentru persoanele sănătoase

Dr. Bonza recomandă persoanelor sănătoase să evite suplimentarea cu ulei de pește pentru prevenirea bolilor cardiace și să opteze în schimb pentru o dietă sănătoasă pentru inimă, bogată în surse naturale de omega-3, cum ar fi peștele gras. De asemenea, sugerează utilizarea semințelor de in sau a semințelor de chia, care conțin acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 de origine vegetală, cu potențiale proprietăți antiinflamatorii.

Sursă – https://www.healthline.com/health-news/fish-oil-heart-disease-stroke-risk#Takeaway

Sursă foto – Jiri Hera / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult