Un bărbat paralizat complet din cauza sindromului locked-in a scris o carte de 50.000 de cuvinte folosind doar ochii

Sindromul locked-in este o tulburare rară a creierului care cauzează paralizia completă a tuturor mușchilor voluntari, cu excepția celor care controlează mișcările ochilor. Persoanele afectate sunt conștiente, dar nu pot vorbi sau mișca. Funcția lor cognitivă rămâne de obicei intactă.
  • Publicat:
Un bărbat paralizat complet din cauza sindromului locked-in a scris o carte de 50.000 de cuvinte folosind doar ochii

Howard Wicks, din Dartmouth, Devon, a rămas complet paralizat și incapabil să se miște sau să comunice după ce a suferit un accident vascular cerebral devastator în adolescență, în 2011. Acum, la 29 de ani, Wicks poate gândi, vedea și simți, dar nu poate mânca, vorbi sau mișca nicio parte a corpului, cu excepția ochilor. Sindromul locked-in, o afecțiune neurologică rară, i-a făcut imposibil orice activitate fizică sau job și i-a împiedicat comunicarea normală.

Cartea născută din suferință

Folosind un computer special, numit Eyegaze, un dispozitiv care urmărește mișcările ochilor, Wicks a reușit să scrie un roman pe parcursul a 18 luni. El a descris procesul de scriere drept „o experiență cathartică”.

„Mi-a plăcut să scriu, mai ales părțile pe care le-am trăit personal. Cu toate acestea, a devenit o sursă de stres, deoarece simțeam că nu mă pot bucura cu adevărat până când cartea nu va fi terminată.”, a declarat tânărul.

Într-un interviu acordat BBC, Wicks a explicat că primul capitol al cărții introduce cititorul în viața sa înainte de accidentul vascular cerebral, permițându-le să înțeleagă cine era el. Cartea se încheie cu tranziția sa de la spital la viața în comunitate, acoperind perioada de la 16 ani până în prezent.

Ce este sindromul locked-in

Se estimează că până la 300 de britanici și mai puțin de 1.000 de americani trăiesc cu sindromul locked-in. Accidentul vascular cerebral este una dintre cauze, afectând 100.000 de persoane în Marea Britanie și 800.000 în SUA în fiecare an. Cu toate acestea, mai puțin de 1% dintre victimele accidentului vascular cerebral dezvoltă sindromul locked-in, conform organizației de caritate Stroke Association.

Sindromul locked-in este cauzat de deteriorarea trunchiului cerebral care conține nervi ce transmit informații către alte părți ale corpului. Această deteriorare apare, de obicei, din cauza lipsei de flux sanguin sau a hemoragiei după un traumatism fizic grav. Sindromul există pe o scară largă, unii pacienți fiind capabili să miște mai multe părți ale corpului decât alții. În prezent, nu există un tratament curativ pentru această afecțiune.

Mulți pacienți sunt imobilizați la pat, necesitând îngrijire constantă și fiind capabili să respire sau să mănânce doar prin tuburi medicale speciale. Tratamentul se concentrează pe dezvoltarea oricăror mici acțiuni voluntare disponibile pacientului, cum ar fi mișcarea degetelor, înghițirea și emiterea de sunete.

Howard Wicks speră că ceea ce a scris în cartea sa va crește conștientizarea pentru organizația sa caritabilă, Locked In Trust, dedicată sprijinirii persoanelor care suferă de această afecțiune.

„Am fondat această organizație de caritate acum patru ani, dar nu a avut impactul sau acoperirea necesară. Acesta a fost un alt motiv pentru care am finalizat cartea: pentru a propulsa organizația în prim-planul societății,” a spus el.

De asemenea, Wicks speră ca acest prim roman să fie parte a unei trilogii.

„De când am dobândit abilitatea de a tasta, scrierea unei cărți a fost mereu un obiectiv pentru mine. În timp, au apărut mai multe motive pentru a urmări acest vis. Am crezut că finalizarea cărții este esențială pentru fericirea și progresul meu personal.”

 

Sursă – https://www.dailymail.co.uk/health/article-13571281/Man-locked-syndrome-writes-book-using-just-EYES.html

Sursă foto – Facebook

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc