”Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă”- între mit şi adevăr

Află care sunt beneficiile merelor şi dacă într-adevăr de ţin departe de vizitele la medic.
  • Publicat:
”Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă”- între mit şi adevăr
FOTO: shutterstock / ”Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă”- între mit şi adevăr

Cu siguranţă te-ai lovit de sintagma ”Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă”. Deşi studiile arată că în urma consumului unui măr nu se asociază întocmai cu vizitele la medic, poţi adăuga merele în dietă pentru a ajuta la îmbunătăţirea câtorva aspecte ale sănătăţii tale.

Beneficii pentru sănătate

Merele au fost dintotdeauna asociate cu un număr de beneficii pentru sănătate, pe termen lung. Sunt bogate în nutrienţi importanţi, inclusiv fibre, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Un măr mediu conţine:

  • Calorii: 95
  • Carbohidraţi: 25 de grame
  • Fibre: 4.5 grame
  • Vitamina C: 9% din necesarul zilnic recomandat
  • Cupru: 5% din necesarul zilnic recomandat
  • Potasiu: 4% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina K: 3% din necesarul zilnic recomandat

Vitamina C acţionează ca un antioxidant care neutralizează compuşii dăunători cunoscuţi şi ca radicali liberi şi protejează împotriva anumitor boli.

Sprijină sănătatea inimii. Studiile arată că dacă mănânci mai multe mere poţi scădea riscul mai multor boli cronice, incusiv a bolilor de inimă. De fapt, un studiu la care au participat peste 20.000 de adulţi sugerează că în urma consumului unei cantităţi mari de fructe şi legume de culoare albă, inclusiv consumul merelor, este asociat riscului scăzut de accident vascular cerebral, iar asta datorită prezenţei flavonoidelor, compuşi care reduc inflamaţiile şi protejează sănătatea inimii. Merele sunt totodată bogate în fibre solubil, care ajută la reducerea tensiunii arteriale şi nivelului de colesterol, amândouă cunoscute ca factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Conţin compuşi care luptă împotriva cancerului. Merele conţin diverşi compuşi care ajută la prevenirea formării cancerului, inclusiv antioxidanţi şi flavonoide. Potrivit unui review la 41 de studii, consumul unei cantităţi mari de mere a fost asociat unui risc scăzut de dezvoltare a cancerului de plămâni. Alte cercetări sugerează că o dietă bogată în fructe şi legume poate proteja împotriva cancerului de stomac, de colon, de plămâni, de esofag şi la nivelul cavităţii orale. Cu toate astea, încă este necesară evaluarea cercetărilor cu privire la potenţialele efecte anticancer pe care le au merele şi să se determine ce alţi factori sunt implicaţi.

Ideale pentru scăderea în greutate. Datorită conţinutului de fibre, merele oferă senzaţia de saţietate, scade numărul de calorii consumate şi ajută la scăderea în greutate.

Reduce riscul de diabet. Potrivit unui review de mari dimensiuni, consumul unui măr pe zi este strâns legat cu un risc scăzut cu 28% de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu lipsa acestui obicei.

Potenţiale riscuri

Cu siguranţă, să mănânci un măr pe zi nu poate dăuna sănătăţii însă, consumul unui număr prea mare de mere într-o singură zi poate veni la pachet cu efecte adverse. De exemplu, poate creşte rapid cantitatea de fibre consumată într-un timp foarte scurt, iar astfel pot apărea simptome ca gaze, balonare şi dureri de stomac. Similar altor fructe, merele conţin şi ele carbohidraţi, aşadar, silueta nu va fi prea încântată de efectele produse, dacă nu sunt consumate cu moderaţie.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult