Un nou studiu confirmă: Aspirina poate reduce riscul de cancer

Aspirina este recunoscută pentru multiple beneficii pentru sănătate, iar un nou studiu sugerează că medicamentul ar putea scădea riscul riscul de dezvolta toate tipurile de cancer.
  • Publicat:
Un nou studiu confirmă: Aspirina poate reduce riscul de cancer

Aspirina este recunoscută pentru multiple beneficii pentru sănătate, iar un nou studiu sugerează că medicamentul ar putea scădea riscul riscul de  cancer. 

Potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Harvard, consumul regulat de aspirină reduce riscul  de a dezvolta toate formele de cancer cu 3%, în special datorită rolului preventiv contra cancerului de colon şi a tumorilor gastro-intestinale. Deşi cercetătorii cunoşteau impactul aspirinei asupra acestor tipuri de cancer în particular, aceasta este prima dată când un studiu a estimat efectele aspirinei asupra riscului general de a dezvolta boala.

Studiul publicat în revista JAMA Oncology susţine că aspirina ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 19% , iar cel de tumori gastro-intestinale cu 15%, comparativ cu persoanele care nu au obiceiul de a folosi acest medicament în mod constant.

Cercetătorii americani de la Spitalul din Massachusets au analizat dosarele de sănătate a 136.000 de voluntari, femei şi bărbaţi, timp de 32 de ani (în intervalele 19080-2010 şi 1986-2012).

Ce înseamnă un consum obişnuit de aspirină?

Studiul analizează persoanele care au declarat că au luat, sistematic, aspirină (doza clasică – 300 mg sau mică – 80 mg) cel puţin de două ori pe săptămână. Potrivit datelor, beneficiile medicamentului au apărut după aproximativ 5 ani de administrare sistematică.

Aspirina nu şi-a demonstrat  efectele pozitive contra riscurilor de cancer mamar, pulmonar sau de prostată. Când acest tip de tumori sunt luate în consideraţie, aspirina a condus la reducerea riscului per ansambul cu 3%.

“Putem recomanda unui număr mare de persoane să ia aspirină pentru a reduce riscul de cancer colorectal, în special acele persoane care au şi alte motive, cum ar fi prevenirea bolilor cardiovasculare – dar nu ne aflăm în punctul în care putem face o recomandare referitoare la folosirea aspirinei pentru prevenirea tuturor formelor de cancer”, spune dr. Andrew Chan, şeful unităţii de epidemiologie şi gastroenterologie a Spitalului din Massachusetts, unul din principalii autori ai studiului.

Cu alte cuvinte, aspirina poate fi o soluţie bună pentru diminuarea riscului de cancer, dar pentru că toată lumea este diferită, este important să consultaţi un medic înainte de urma un tratament cu aspirină.

“În acest moment, se recomandă o discuţie cu un medic specialist în privinţa administrării de aspirină pentru a preveni cancerul gastrointestinal, în special dacă există factori de risc, au în familie un istoric al cancerulu. Aspirina nu ar trebui văzută ca un substitut al colonoscopiei sau a altor tipuri de screening”, consideră Andrew Chan.

Urmărește CSID.ro pe Google News