Un nou tratament pentru rinita alergica, aprobat în Europa

Comisia Europeana a aprobat recent punerea pe piata, în toate tari membre UE, a unui spray nazal, administrat o data pe zi în tratamentul simptomelor rinitei alergice, afectiune de care sufera aproape 20 la suta dintre locuitorii continentului.
  • Publicat:
Un nou tratament pentru rinita alergica, aprobat în Europa
Un nou tratament pentru rinita alergica, aprobat în Europa

Comisia Europeana a aprobat recent punerea pe piata, în toate tari membre UE, a unui spray nazal, administrat o data pe zi în tratamentul simptomelor rinitei alergice, afectiune de care sufera aproape 20 la suta dintre locuitorii continentului.
in Europa, boala afecteaza între 17 şi 28 la suta din populatie, adica un sfert dintre europeni au aceasta maladie.
in România, între 20 şi 24 la suta din populatie sufera de rinita alergica, dar diagnosticul este pus la mai putin de 4-6 la suta, iar doar 1 la suta dintre medici ştiu sa trateze corect aceasta afectiune, situatie similara şi în alte tari europene, a declarat, joi, într-o conferinta de presa, preşedintele Societatii Române de Alergologie şi Imunologie Clinica, Diana Dumitrescu.

Acest spray este primul medicament din clasa corticosteroizilor intranazali care a dovedit ameliorarea semnificativa a simptomelor nazale, precum şi a celor oculare asociate rinitei alergice, a precizat Dumitrescu.
Avamys (fluticazona furoat), al companiei GlaxoSmithKline, este administrat o data pe zi şi este indicat în tratamentul simptomelor rinitei alergice la adulti, adolescenti (cu vârste începând de la 12 ani) şi copii (între 6 şi 11 ani).
“Avamys este un tratament eficient pentru cele 60 de milioane de europeni cu rinitei alergice, fiind primul spray pe baza de corticosteroizi intranazali care a dovedit o eficienta constanta în ameliorarea simptomelor oculare asociate alergiei, cum ar fi înroşirea, lacrimarea, mâncarimile şi senzatia de arsura la nivelul ochilor la pacientii adulti şi adolescenti cu alergie sezoniera", a afirmat Wytske Fokkens, Preşedintele
Departamentului O.R.L. din cadrul Centrului Medical Academic din Amsterdam şi investigator principal în cadrul studiului clinic european de faza III cu Avamys, într-o înregistrare prezentata cu ocazia conferintei de lansarea a produsului în România.

Simptomele cauzate de rinita alergica pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unui pacient, ceea ce presupune afectarea activitatilor cotidiene şi probleme cu somnul.
Profesorul Paul Stoicescu, vicepreşedintele Societatii Române de Pneumologie, a declarat, cu aceeaşi ocazie, ca ”rinita alergica nu provoaca moartea, dar este o boala care creeaza un mare disconfort, de aceea un tratament eficient este foarte important. Rinita este la fel ca bronşita. Neglijate, acestea pot provoca astmul, boala cronica foarte grava. Aproape 80 la suta dintre suferinzii cu astm au avut rinita”, a adaugat profesorul Stoicescu.
Potrivit acestuia, în mediu exista peste 50.000 de factori alergeni.

"Pâna când nu vom putea interveni la nivelul genelor, fara sa stricam altceva în organism, nu putem preveni aceste maladii, de aceea cautam cele mai eficiente tratamente", a explicat Stoicescu.
Rinita alergica este o reactie inflamatorie a mucoasei nazale la alergeni precum polenul, acarienii, scuamele animalelor sau sporii de mucegai. in câteva minute de expunere la un alergen, celulele raspunsului imun elibereaza substante chimice precum histamina şi leukotrienele, care produc inflamatie şi pot provoca simptome precum congestia nazala, stranutul şi secretia sau mâncarimile la nivelul nasului.

Rinita alergica sezoniera, cunoscuta şi sub denumirea de "febra fânului", este declanşata de polen, apare în anumite sezoane şi dureaza de la câteva saptamâni pâna la câteva luni. Rinita alergica perena, declanşata de acarieni, scuamele animalelor şi mucegai, se manifesta pe tot parcursul anului.
Avamys a primit pentru prima data aprobarea de folosire în Statele Unite, din partea FDA, în aprilie 2007, sub denumirea comerciala de Veramyst.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Botoxul ne scapa de migrene
Botoxul ne scapa de migrene