Îngheţată, hamsii apetisante, miros de porumb copt, grătare în aer liber – dacă numai la auzul acestor trufandale de vară te îngrozeşti, înseamnă că ai fost şi tu una dintre victimele intoxicaţiei alimentare, una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sezonului estival.
În loc să te bucuri de binemeritata vacanţă, iată că alegerile neinspirate în ceea ce priveşte alimentaţia pe timp de vară te pot trimite direct la urgenţe şi îţi pot strica orice urmă de bucurie.
“Drept pedeapsă”, astăzi îţi propunem să afli care sunt alimentele de care trebuie să te fereşti pe timp de vară, care sunt simptomele cele mai frecvente ale intoxicaţiei alimentare şi ce măsuri de prim-ajutor pot fi luate pentru a ameliora situaţia.
Intoxicaţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau paraziţii.
În timpul verii, din cauza temperaturilor crescute, astfel de microorganisme se înmulţesc extrem de rapid în alimentele perisabile, iar cum tentaţia de a ceda ispitei şi de a cumpăra de la vânzătorii ambulanţi alimente precum gogoşi, porumb, grătar de peşte sau frigărui asortate de pui şi legume, este foarte mare, riscul de a consuma un produs contaminat creşte considerabil.
Riscul crescut de contaminare este cauzat în principal de condiţiile improprii de igienă, gătirea, depozitarea şi conservarea incorectă a alimentelor.
Copiii şi persoanele în vârsta sunt cel mai frecvent afectate de intoxicaţiile alimentare, însă şi gravidele, persoanele cu boli cronice asociate şi cele cu sistemul imunitar slăbit sunt la risc.
Principalele simptome apărute în intoxicaţia alimentară sunt: diareea, greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale.
Intensitatea acestor simptome pot varia de la caz la caz, luându-se în considerare factori precum vârsta, starea generală de sănătate şi tipul microorganismului care a cauzat infecţia.
Cât de bine te pricepi să pui singur diagnostice? Află acum din aplicaţia GROUPAMA care îţi testează priceperea la sănătate!
De regulă, toxiinfecţia alimentară nu persistă mai mult de 2-3 zile iar simptomele dispar treptat. Există însă şi cazuri de toxiinfecţie alimentară severă, care se manifestă prin simptome grave, ce ar trebui să te alarmeze şi să te trimită de urgenţă la medic.
Spuneam mai sus de simptomele severe ale toxiinfecţiei alimentare. Iată câteva dintre acestea:
Pentru a evita apariţia toxiinfecţiilor alimentare, este esenţial să respecţi câteva reguli, cum ar fi:
Dacă simptomele nu sunt severe, este suficient ca pacientul să urmeze un regim alimentar specific: două-trei căni de ceai de mentă zilnic, orez cu morcovi, brânză proaspătă etc. În momentul când scaunul revine la normal, este permisă introducerea treptată a alimentelor de bază, cum ar fi carnea fiartă sau pâinea, dar sub nici o formă nu se vor consuma băuturi acidulate, energizante sau sucuri din fructe, care conţin foarte mult zahăr şi prea puţini electroliţi, substanţe care ajută la reechilibrarea hidroelectrolitică şi acidobazică.
Dacă simptomele sunt severe, este recomandat tratamentul medicamentos. Vizita la medicul de familie, la medicul gastroenterolog sau infecţionist este obligatorie.
De asemenea, este foarte important să nu te tratezi după ureche şi să nu iei medicamente pe care ţi le recomandă vecinul ori persoana care stă la coadă la farmacie. În căutarea disperată a unei soluţii, mulţi apelează la medicamente care încetinesc tranzitul intestinal, însă este complet contraindicat.
Or fi leacurile simple, dar tot medicul e cel care te scapă de probleme. Prin urmare, lasă profesioniştii să se ocupe de sănătatea ta, iar tu vei ieşi în câştig mai mult ca sigur!