Urcatul scărilor te poate ajuta să trăiești mai mult! De ce să alegi scările în locul liftului

Un nou studiu din Marea Britanie arată că persoanele care urcă scările își reduc riscul de boli de inimă și deces prematur.
  • Publicat:
Urcatul scărilor te poate ajuta să trăiești mai mult! De ce să alegi scările în locul liftului

Urcatul scărilor este, poate, una dintre cele mai la îndemână metode de a ne menține sănătatea și de a ne proteja împotriva anumitor boli, inclusiv cele din sfera cardiologică. Cercetătorii au descoperit că persoanele care urcă în mod regulat scările au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă și de a muri din orice altă cauză, în comparație cu cei care optează pentru lift. Cercetarea a fost prezentată la Congresul științific ESC Preventive Cardiology 2024 al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Dacă puteți alege între a urca scările sau a lua liftul, alegeți scările, deoarece acest lucru va ajuta inima”, a declarat autorul studiului Sophie Paddock, MBBS, de la Fundația Spitalului Universitar Norwich și Universitatea East Anglia și Norfolk din Anglia, într-un comunicat de presă.

„Chiar și rafalele scurte de activitate fizică au impacturi benefice asupra sănătății, iar urcatul scărilor ar trebui să fie un obiectiv realizabil de integrat în rutina zilnică”, a declarat dr. Paddock.

Beneficii ale urcatului pe scări

Beneficiile generale ale exercițiilor fizice de intensitate scurtă au dus la o modificare majoră în ghidurile de activitate fizică din SUA din 2018. Recomandările anterioare afirmă că un set de exerciții fizice trebuie să dureze cel puțin 10 minute pentru a conta pentru obiectivul de 150 până la 300 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată sau 75 până la 100 de minute de activitate viguroasă.

Ghidurile actualizate, însă, au modificat aceste teorii, spunând că orice activitate – chiar și o plimbare rapidă prin parcarea mall-ului sau aspirarea casei – pot conta cu adevărat în menținerea sănătății întregului organism.

Deși există dovezi că exercițiile fizice pot reduce riscul de boli de inimă, majoritatea adulților nu ating obiectivul recomandat în ceea ce privește exercițiile fizice, conform autorilor studiului. În Statele Unite, doar aproximativ 1 din 4 adulți atinge acest obiectiv.

Urcarea scărilor a redus riscul de deces cu aproape 40%

Pentru a afla dacă ceva la fel de simplu ca urcatul scărilor ar putea reduce riscurile de boli de inimă și deces prematur, cercetătorii au colectat cele mai bune dovezi disponibile și au efectuat o analiză a nouă studii cu aproape jumătate de milion de participanți. Au fost incluse atât persoane sănătoase, cât și persoane cu antecedente de atac de cord sau boală arterială periferică, iar vârstele variau între 35 și 84 de ani.

În comparație cu cei care nu urcă scările, urcarea treptelor a fost asociată cu un risc mai mic cu 24% de a muri din orice cauză existentă și cu o probabilitate cu 39% mai mică de a muri din cauza bolilor de inimă. Urcarea scărilor a fost de asemenea asociată cu un risc redus de boli de inimă, inclusiv atac de cord, insuficiență cardiacă și chiar accident vascular cerebral.

Câte scări sunt necesare pentru a obține beneficii pentru sănătate?

„Studiul nostru a sugerat că cu cât se urcă mai multe scări, cu atât sunt mai mari beneficiile, dar acest lucru trebuie confirmat. Așadar, fie la serviciu, acasă sau altundeva, alegeți să mergeți pe scări”, a spus Paddock.

Aceste descoperiri susțin un studiu anterior din anul 2023 care a arătat că urcarea a cel puțin cinci etaje de scări pe zi poate reduce riscul de boli de inimă cu 20%.

Surse:

https://www.everydayhealth.com/longevity/taking-the-stairs-could-help-you-live-longer/

https://www.eurekalert.org/news-releases/1042193

https://health.gov/sites/default/files/2019-09/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf

Sursă foto: Look Studio / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult