Uretra feminină: boli ale uretrei, diferența dintre orificiul uretral și orificiul vaginal

  • Publicat:
Uretra feminină: boli ale uretrei, diferența dintre orificiul uretral și orificiul vaginal
Foto: Shutterstock

Spre deosebire de cea masculină, uretra feminină este de 10 ori mai scurtă (3,8 cm), acesta fiind unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai afectate de infecțiile de tract urinar – bacteriile din materiile fecale eliminate prin anus au o distanță mai scurtă de parcurs până la orificiul vaginal și cel uretral.

Orificiul uretral la femei vs orificiul vaginal

Uretra feminină are un rol foarte important în contenția și evacuarea urinei. La bărbați, uretra are un rol în plus, și anume transportul materialului seminal.

Orificiul uretral extern poate fi mai greu de identificat, având în vedere că este de mici dimensiuni și este acoperit de labii. Acest orificiu este situat în vestibulul vaginal, mai precis între orificiul vaginal și la aproximativ 2 cm sub clitoris.

Nu sunt puține cazurile în care uretra feminină este confundată cu orificiul vaginal. Mai precis, unele persoane nu știu că urina este eliminată printr-un orificiu diferit față de sângele menstrual.

Urina iese prin orificiul uretral extern, în timp ce sângele menstrual este eliminat prin orificiul vaginal. Din acest motiv, dacă aveți un tampon inserat în vagin la menstruație, nu este necesar să îl extrageți atunci când vreți să urinați.

Tamponul nu va împiedica fluxul urinar și nu se va îmbiba cu urină, pentru că urina este eliminată printr-un orificiu separat (orificiul uretral extern), nu din vagin. Totuși, este posibil ca ața tamponului să se ude puțin, motiv pentru care este indicat să o țineți cu mâna sau să o poziționați în sus cât timp urinați.

Uretra feminină
Foto: Shutterstock

Uretra inflamată la femei: ce înseamnă

Uretra inflamată la femei poartă numele de uretrită. Aceasta poate fi o consecință a unei infecții bacteriene sau poate surveni pe fondul unei intervenții chirurgicale ori a plasării unui cateter urinar. De asemenea, uretrita (uretra inflamată, umflată) poate fi cauzată de infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, chamydia sau virusul herpes simplex.

Printre simptomele care pot ridica suspiciunea de uretră inflamată la femei (uretrită) se numără:

  • senzația de arsură sau durere la urinare
  • urina cu miros neplăcut, tulbure sau cu sânge
  • nevoia urgentă de a urina, dar eliminarea unei cantități mici de urină
  • durerile pelviene sau abdominale joase

Boli care pot afecta uretra feminină

Simptomele menționate anterior pot fi specifice și altor afecțiuni ale uretrei feminine. În afară de uretrită, alte afecțiuni ce pot afecta uretra la femei sunt:

Strictura uretrală (îngustarea sau blocarea uretrei) – cauzată de intervenții chirurgicale, accidente, infecții.

Sindromul uretral cronic – poate da simptome similare unei infecții de tract urinar (în special durere pelvină constantă), însă nu este cauzat de infecții bacteriene sau virale, ci mai degrabă de anumite alergii sau sensibilitate la alimente picante, acide, alcool, cafea, parfumuri sau uleiuri, uneori chiar de exercițiile fizice intense.

Caruncul uretral – reprezintă o tumoră benignă în uretra feminină, care apare de regulă după menopauză, cel mai probabil din cauza scăderii nivelului de estrogen. Pot apărea simptome precum durerea la urinare sau urina cu sânge, dar sunt și cazuri când nu există deloc manifestări. Antiinflamatoarele topice, cremele cu estrogen sau, în cazul în care masa tumorală este de mari dimensiuni, intervenția chirurgicală sunt opțiuni de tratament pentru carunculul uretral la femei.

Cancerul de uretră – este unul dintre cele mai rare forme de cancer, dar se poate extinde rapid la țesuturile din vagin și vezica urinară. Simptomele pot consta în: sângerări sau secreții neobișnuite din uretră, prezența sângelui în urină, nevoia imperioasă de a urina, jet urinar lent. Istoricul de cancer de vezică, vârsta înaintată și infecțiile repetate de tract urinar se numără printre factorii de risc implicați în apariția cancerului de uretră.

Cum pot fi prevenite afecțiunile uretrei feminine

Uretra feminină poate fi protejată de diverse afecțiuni luând câteva măsuri simple de igienă și adoptând un stil de viață sănătos. Concret, asta înseamnă:

  • consumul zilnic a cel puțin 8 pahare de apă
  • alimentația sănătoasă, din care să nu lipsească fructele și legumele bogate în fibre (pentru a preveni constipația) și vitamina C (aceasta creează un mediu acid, în care bacteriile supraviețuiesc mai greu)
  • limitarea consumului de alcool, cafea, băuturi energizante
  • renunțarea la fumat
  • mișcare zilnică cel puțin 30 de minute
  • evitarea ștergerii din spate în față – astfel este prevenită răspândirea bacteriilor din zona anală spre vagin și uretră
  • evitarea produselor de igienă intimă parfumate sau a dușurilor intravaginale
  • purtarea de lenjerie intimă lejeră, din materiale naturale, care nu rețin transpirația
  • folosirea prezervativului în timpul actului sexual – astfel sunt prevenite infecțiile cu transmitere sexuală
  • urinarea după actul sexual
  • efectuarea regulată a examenelor ginecologice de rutină

Surse: 

Basso, M.J. (2003). „The Underground Guide to Teenage Sexuality (2nd Edition)”, Minneapolis, MN: Fairview Press. ISBN 978-
1-57749-131-6

Recurrent Uncomplicated Urinary Tract Infections in Women: American Urological Association, Canadian Urological Association, The Society of Urodynamics, Female Pelvic Medicine & Urogenital Reconstruction (SUFU) Guideline (2022), https://www.auanet.org/guidelines-and-quality/guidelines/recurrent-uti 

Gittes RF, Nakamura RM. „Female urethral syndrome. A female prostatitis?”, West J Med. 1996 May;164(5):435-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1303542/

Jurnalul de Chirurgie, Iași, 2006, Vol. I1, Nr. 1 [ISSN 1584 – 9341], http://www.jurnaluldechirurgie.ro/jurnal/docs/jurnal106/2Uretra.pdf

Urinary tract infection (UTI), https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447

https://www.healthline.com/human-body-maps/female-urethra#symptoms-of-a-urethral-condition

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”