Urină urât mirositoare: Lista bolilor pe care le indică

Înainte de a intra în panică și de a te întreba: „De ce am urină urât mirositoare?”, cel mai probabil nu este o problemă atât de mare.
  • Publicat:
Urină urât mirositoare: Lista bolilor pe care le indică
Foto: shutterstock

Indiferent dacă este tulbure, spumoasă sau are un miros deosebit de neobișnuit, urina anormală poate atrage atenția. Dar înainte de a intra în panică și de a te întreba: „De ce am urină urât mirositoare?”, cel mai probabil nu este o problemă atât de mare.

În primul rând, urina nu miroase chiar atât de bine nici măcar într-o zi bună, iar asta pentru că este produsă atunci când rinichii filtrează și elimină reziduurile din sânge. Intensitatea și tipul de miros depind de mai mulți factori, inclusiv dieta, cât de bine ești hidratat și medicamentele pentru care le administrezi.

Urina este compusă din substanțe precum amoniac, creatinină, urocrom (care îi conferă urinei culoarea galbenă caracteristică), uree (din metabolismul aminoacizilor) și apă. Este un echilibru delicat între toți acești compuși, dar când acesta este perturbat, spre exemplu în cazul deshidratării, vei observa un miros mai puternic sau chiar rânced.

Vestea bună? Cu excepția cazului în care te confrunți cu urină urât mirositoare care este însoțită și de alte simptome precum sânge în urină, arsură la urinare sau călătorii frecvente la toaletă, în mod tipic nu este motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, uneori poate fi un semn al unei afecțiuni precum diabetul, boala hepatică, calculi renali, insuficiență renală sau o infecție a tractului urinar.

Dacă mirosul persistă timp de mai multe zile chiar și atunci când beți multă apă sau apare febra, starea generală de rău, durerile de spate sau în partea inferioară a abdomenului, greață și vărsături, ar trebui să contactați imediat medicul.

Boli de care suferi dacă ai urină urât mirositoare

Ai o infecție urinară

Cel mai comun motiv de îngrijorare pentru mirosul urât al urinei este o infecție urinară. Acestea sunt mai frecvente în rândul femeilor, deoarece uretrele lor sunt în general mai scurte, ceea ce facilitează intrarea mai multor bacterii în vezică. De fapt, urina care are un miros puternic de amoniac sau un miros urât sau ușor dulceag este adesea primul semn că ai o infecție urinară.

Practic, mirosul ciudat al urinei se datorează bacteriilor (pentru că bacteriile sunt cele care cauzează aceste infecții). Aceste bacterii sunt și cele care fac ca urina ta să pară tulbure sau sângeroasă și îți provoacă senzația aceea de arsură la urinare. Dacă bănuiești că ai o infecție urinară discută imediat cu medicul tău pentru a putea începe un tratament cu antibiotice.

S-ar putea să ai diabet sau prediabet

Una dintre primele manifestări ale diabetului este în baie, determinându-te să urinezi mai des, deoarece organismul tău nu procesează zahărul. Ai putea avea, de asemenea, o urină cu miros fructat sau dulce, din cauza cantității suplimentare de zahăr eliminată de rinichi. Cel mai probabil, urina cu miros dulce va fi un semn al diabetului de tip 2 – care apare atunci când organismul tău nu folosește bine insulina și, prin urmare, nu poate regla zahărul din sânge, în loc de tipul 1, care este mult mai rar și apare atunci când organismul nu produce insulină deloc. Diabetul de tip 2 este diagnosticat în mod obișnuit la adulți, conform CDC, deoarece se dezvoltă pe parcursul a mai multor ani.

Așadar, dacă observi o urină cu miros fructat ca adult, este posibil ca diabetul de tip 2 să fie cauza. Acest miros, împreună cu necesitatea de a alerga la baie mai des decât de obicei, înseamnă că ar trebui să-ți verifici nivelul de zahăr din sânge.

Ai pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt mase dure care se pot forma în rinichii tăi atunci când anumite substanțe chimice din urina ta încep să cristalizeze.

În timp ce o piatră la rinichi încearcă să iasă din corpul tău, provoacă o acumulare de urină (și posibil o infecție a tractului urinar). Acest lucru rezultă o urină urât mirositoare, care poate părea și tulbure.

Este posibil să ai o infecție cu transmitere sexuală

Chlamydia este cel mai frecvent vinovată, urmată de trichomoniază, un parazit cu transmitere sexuală. Ambele, adesea, nu prezintă simptome sau au simptome foarte ușoare la debutul lor (motiv pentru care este atât de important să te testezi în mod regulat pentru infecțiile cu transmitere sexuală) – dacă aștepți prea mult, acestea ar putea progresa, iar mirosul neplăcut al urinei ar fi cel mai mic dintre problemele tale.

Când apar simptomele, chlamydia poate provoca o secreție vaginală anormală și o senzație de arsură la urinare, în timp ce trichomoniaza poate provoca, de asemenea, o schimbare în secreția vaginală și urinare inconfortabilă, precum și mâncărime, arsură, roșeață sau durere în zona genitală, conform CDC.

Surse:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult