Vaccinare la început de an școlar. Lista vaccinurilor necesare

Iată care sunt cele mai importante vaccinuri pentru elevi, dacă vorbim de vaccinare la început de an școlar.
  • Publicat:
Vaccinare la început de an școlar. Lista vaccinurilor necesare
Vaccinare la început de an școlar. Lista vaccinurilor necesare

Imunizarea este o modalitate prin care îți poți proteja copilul de diferite boli și infecții. Multe dintre ele se pot răspândi cu ușurință de la un copil la altul și pot produce probleme grave de sănătate, inclusiv deces. Iată care sunt cele mai importante vaccinuri pentru elevi, dacă vorbim de vaccinare la început de an școlar.

Pentru că data la care începe școala e tot mai aproape, iar elevii se întorc în colectivitate, riscul de îmbolnăvire, fie cu gripă sau răceală, fie cu alte tipuri de boli este destul de crescut. În funcție de vârsta copilului, am pregătit o listă de vaccinuri pentru elevi, necesare la început de an școlar.

Vaccinare înainte de vârsta la care se face intrarea la școală

Potrivit calendarului național de vaccinare, înainte de vârsta de a intra la școală (5 și 6 ani), copilul trebuie să fie vaccinat cu:

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Vaccinul se face la medicul de familie, la 5 ani și asigură protecție împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.

Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)

Vaccinul se face la medicul de familie, la 5-6 ani și este un rapel al vaccinului hexavalent, recomandat pentru imunizarea împotriva difteriei, tetanusului, tusei convulsive și poliomielitei.

Vaccinare la început de an școlar. Lista vaccinurilor necesare

Potrivit schemei naționale de vaccinare, copiii de 9-18 ani trebuie să fie vaccinați cu:

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa)

Vaccinul se face la medicul de familie, la 14 ani și asigură protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, fiind rapel al vaccinului tetravalent.

Vaccinul împotriva encefalitei luate prin mușcătura de căpușă (FSME Immun)

Vaccinul se face la vârsta de 1-15 ani și protejează împotriva encefalitei contractată prin mușcătura de căpușă. În România, vaccinul este disponibil din 2020 și este atât pentru copii și adolescenți de 1-15 ani, cât și pentru persoane trecute de 16 ani.

Vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal se face începând cu vârsta de 6 luni, dar în cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au făcut acest tip de vaccin, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la o distanță de patru săptămâni.

Vaccinul anti-HPV

Vaccinul se face începând cu vârsta de 9-26 ani, atât la fete, cât și la băieți și protejează împotriva infecției cu HPV, principala cauză a cancerului de col uterin, la nivel global. Infecția cu HPV se transmite în urma contactului sexual, iar vaccinurile au menirea de a asigura protecție, în special în fața tulpinilor HPV 16 și 18 care reprezintă cel mai mare disc de a dezvolta leziuni maligne.

Foto: shutterstock

Surse de documentare:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”