VACCINAREA (VI). Propagarea fricii de vaccinare prin intermediul reprezentanților clerului

Găsesc de o gravitate deosebită faptul că sunt mulți din rândul clerului care propagă amplificat astfel de conținut informațional panicard și mincinos.
  • Publicat:
  • Actualizat:
VACCINAREA (VI). Propagarea fricii de vaccinare prin intermediul reprezentanților clerului
Foto: Dragoș-Paul Hagiu
  • Autor: Dr. Claudia Dobocan, medic rezident neonatologie
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „MS Curie”

Am observat cu tristețe că, odată cu strămutarea amvonului în spațiul virtual, preoții – care sunt percepuți în mod tradițional ca depozitari ai înțelepciunii divine și omniscienței pluridomeniale – nu numai că nu îndeamnă populația spre responsabilitate civică și sanitară, dar emit „judecăți de valoare” panicarde, punând la îndoială adevăruri științifice de o validitate, dacă mă întrebați pe mine, neechivocă.

Mă voi hazarda și voi spune că ei reușesc – sper eu, inconștient și nevoit! – să îndemne la anarhie, care poate avea (și va avea!) consecințe grave, până la letale, în vremurile pe care le trăim.

Cunosc personal un preot care înalță din Altar unele dintre cele mai frumoase cântări Ortodoxe din câte am auzit. Este privit de enoriașii domniei sale ca un veritabil păstor de suflete și mulți i-au atribuit o aură mesianică.

În mediul virtual însă, nu trece zi în care să nu propage conținut anarhist, coronasceptic și antivaccinist, conținut apreciat de enoriașii săi digitali, care comentează cu „Doamne ajută” sau îi mulțumesc pentru iluminarea primită.

În aceeași notă, aflată într-un sat transilvănean din zona unde avem casa de la țară, aflu de la enoriașii tocmai ieșiți de la Slujba de Duminică de faptul că Părintele le-a sfătuit pe tinerele mame, în cadrul predicii, să nu își vaccineze copiii.

Pe de altă parte, într-o notă foarte apreciativă, am audiat predici în care preotul îndemna credincioșii ca, puși în fața unei probleme de sănătate, să nu se bazeze numai pe rugăciune, ci să meargă la medic, cerând Lui Dumnezeu să îi dea doctorului mintea cea bună, pentru a lua decizia terapeutică optimă.

Alți preoți conectau enoriașii aflați într-un impas diagnostic cu enoriași-medici, în cadrul evenimentelor sociale găzduite de Biserică.

Aceste ultime două abordări mi se par a fi cu adevărat desprinse din miezul învățăturilor creștinești.

În VACCINAREA (VII) descriu pe larg cele două vaccinuri pe care trebuie să le facă gravidele: vaccinul gripal și vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (dTpa).

Urmărește CSID.ro pe Google News