Este sigur să faci vaccinul anti-COVID la menstruație? Răspunsul medicului

  • Publicat:
Este sigur să faci vaccinul anti-COVID la menstruație? Răspunsul medicului
Sursa foto: Shutterstock

Vaccinul anti-COVID la menstruație nu reprezintă o contraindicație, spun medicii. Din contră, în cazul infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2, decizia de a nu face vaccinul anti-COVID crește riscul de a dezvolta complicații în ceea ce privește menstruația, dar nu numai.

În cazul în care te-ai programat pentru vaccinul anti-COVID la menstruație, nu amâna momentul de teama reacțiilor adverse. Nu există niciun motiv să reprogramezi vaccinarea anti-COVID, recomandă dr. Javeed Siddiqui, specialist în boli infecțioase.

„Menstruația nu este o contraindicație pentru vaccinarea anti-COVID. Numai persoanele care au antecedente de reacții alergice severe la vaccinuri ar trebui să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a lua măsurile de siguranță necesare”, spune medicul.

Vaccinul anti-COVID la menstruație: reacțiile adverse post-vaccin nu sunt mai puternice

Indiferent în ce zi a menstruației ești, nu trebuie să renunți la vaccinul anti-COVID. Toate vaccinurile împotriva coronavirusului aprobate până în prezent au fost testate riguros în privința siguranței și eficacității.

Riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de a avea tulburări menstruale după infecție este mult mai mare decât posibilele reacții adverse la vaccin.

Printre reacții adverse temporare frecvente după vaccinarea anti-COVID se numără: durerea la locul injecției, febra ușoară, durerea de cap, mialgiile (durerile musculare) somnolența.

Pentru a ameliora astfel de potențiale reacții adverse, sunt de ajutor: hidratarea cu minimum 2 litri de apă pe zi, dieta sănătoasă (fructe, legume, ceaiuri), odihna și administrarea, la nevoie, de antitermice sau analgezice (paracetamol, ibuprofen etc.).

Simptomele COVID lung afectează cu precădere femeile sub 50 de ani

Chiar dacă formele grave de COVID-19 au afectat cu precădere sexul masculin, femeile care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, cu precădere cele cu vârste sub 50 de ani, raportează efecte pe termen lung, chiar și după vindecare. Acest fenomen poartă numele de sindrom COVID lung și poate persista luni de-a rândul.

Printre simptomele post-COVID semnalate de foști pacienți infectați se numără:

  • tuse
  • dispnee
  • oboseală
  • dureri de cap
  • dureri articulare
  • tulburări menstruale
  • dureri musculare
  • palpitații
  • stare de confuzie
  • furnicături ale membrelor
  • urticarie
  • căderea părului
  • tulburări de somn
  • dureri abdominale
  • dificultăți de concentrare și memorare
  • depresie
  • anxietate
  • parosmia (deformarea mirosului)

Efectul COVID-19 asupra ciclului menstrual

Oamenii de știință încă cercetează de ce COVID-19 afectează ciclul menstrual, dar consideră că stresul poate juca un rol-cheie.

Medicul ginecolog Kim Landgdon spune că stresul cauzat de o boală sau stresul psihologic determinat de carantină sau izolare ar putea cauza dereglarea ciclului menstrual.

Un studiu preprint publicat în luna februarie a acestui an arăta că peste 50% dintre femeile care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 s-au confruntat cu tulburări menstruale (menstruație abundentă, întârzierea menstruației, dureri puternice la menstruație etc.).

Un alt motiv ar putea fi modul în care acționează coronavirusul asupra hormonilor de reproducere. În urma unui studiu s-a observat că femeile la menopauză care au niveluri mai scăzute de estrogen și hormon anti-mullerian sunt mai puțin susceptibile să dezvolte o formă gravă de COVID-19.

O altă cercetare recentă a arătat că aproape 20% dintre femeile de vârstă fertilă care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au raportat menstruații abundente și mai dureroase.

Având în vedere riscurile pentru sănătate asociate infecției cu noul coronavirus, medicii accentuează necesitatea vaccinării anti-COVID.

Surse: 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.22.21254057v1

https://pharmeasy.in/blog/is-it-safe-to-take-covid-vaccine-during-menstruation/

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.18.21253888v1.full

https://www.verywellhealth.com/menstrual-periods-covid-19-vaccine-5120993

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.01.21250919v1

https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483%2820%2930525-3/fulltext

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.26.20043943v1

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult