Vaccinul anti-HPV, indicat și femeilor infectate deja. Medic: E chiar recomandat, se stimulează imunitatea pentru a elimina virusul

Vaccinul anti-HPV, indicat și femeilor infectate deja. Medic: E chiar recomandat, se stimulează imunitatea pentru a elimina virusul
Foto: Shutterstock

Cancerul de col uterin este unul dintre puținele tipuri de cancer pentru care se cunoaște cauza: infecția cu un virus – Human Papilloma Virus. Studiile au demonstrat clar că 99% dintre cazurile de cancer de col uterin apar din cauza HPV, un virus transmis în urma contactului sexual neprotejat. Partea bună este că infectarea poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului împotriva HPV. De asemenea, important de specificat este că nu orice infecție cu HPV înseamnă apariția cancerului.

Vaccinul anti-HPV este cel mai bun scut pentru a preveni cancerul de col uterin. Acesta te protejează de cele mai comune tulpini HPV: atât cele cu risc înalt de cancer, cât și cele care provoacă negi genitali.

Vaccinul anti-HPV oferă „o protecție încrucișată”

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a spus într-un interviu că vaccinul anti-HPV poate oferi o „protecție încrucișată”, ceea ce înseamnă că serul te-ar putea proteja de mai multe tulpini, nu doar cele specificate de producător.

„Vaccinul anti HPV acoperă marea majoritate a tulpinilor. Există si o protecție încrucișată. Chiar dacă o anumită tulpină nu este acoperită de vaccin, imunitatea pare să răspundă mai bine decât la o persoană care nu are vaccinul anti-HPV”, explică medicul ginecolog.

O pacientă infectată deja cu HPV se poate vaccina împotriva virusului

„Cancerul de col are o rată de supraviețuire foarte bună, dacă este descoperit în stadiu incipient. În felul acesta, medicii au mai multe „arme” împotriva acestei afecțiuni”, spune dr. Cătălin Herghelegiu.

„Vaccinarea o recomand. De la 9-10 ani, atât pentru fete, cât și pentru băieți. Vaccinarea este recomandată și după această vârstă (la 20, 40 de ani). Vaccinarea este eficientă și după începutul vieții sexuale.”

„De asemenea, existența unei infecții cu virusul HPV nu contraindică vaccinarea. Ba chiar, dimpotrivă, dacă avem o pacientă cu HPV, prin vaccinare se poate stimula imunitatea și virusul poate fi eliminat din organism”, precizează expertul.

Infecția cu HPV – vinovată pentru cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă asociată cu infecția de HPV. România ocupă primul loc din Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, rata mortalității fiind de 6 ori mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană, în privința acestui tip de boală malignă.

Infecția cu HPV (prescurtarea pentru Virusul Papilloma Uman) este una dintre cele mai frecvente infecții transmise pe cale sexuala. În prezent, se cunosc mai mult de 100 de tulpini ale acestui virus și afectează nu doar femeile, ci și bărbații.

Cele mai multe dintre cele 100 de tulpini sunt aproape inofensive, pot doar provoca apariția unor negi, a papiloamelor virale ori a condiloamelor genitale sau pot fi eliminate de sistemul imunitar al organismului, fără sa creeze niciun fel de neplăcere.

Mai mult de 40 de tulpini HPV afecteaza in mod specific zona genitala. Si doar unele dintre acestea pot cauza cancer de col uterin.

HPV este responsabil și pentru alte tipuri de cancer, în afară de cel de col uterin. Printre acestea se numără: cancerul oral, anal, vaginal, vulvar și penian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Dr. Cătălin Herghelegiu - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Cătălin Herghelegiu este Medic specialist Obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București. COMPETENȚE Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică Histeroscopie Gineco-Oncologie Colposcopie EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ 01/01/2018 - prezent: ...
citește mai mult