Vaccinul impotriva cancerului de col: controversele continua

Vaccinul contra HPV nu genereaza efecte secundare precum stari de lesin, ameteli si greturile decat in cazuri rare
  • Publicat:
Vaccinul impotriva cancerului de col: controversele continua
Vaccinul impotriva cancerului de col: controversele continua!

Vaccinul contra HPV nu genereaza efecte secundare precum stari de lesin, ameteli si greturile decat in cazuri rare, arata cercetatorii americani, care au studiat evolutia sanatatii tinerelor carora le-a fost administrat inca din 2006, de la lansarea pe piata. In privinta efectelor secundare grave, oamenii de stiinta sunt si mai transanti: apar extrem de rar.

Intr-un raport prezentat in Journal of the American Medical Association se arata ca vaccinul, despre care se spune ca protejeaza impotriva infectiei cu human papillomavirus (HPV), nu cauzeaza nici un efect secundar neobisnuit. De la lansarea pe piata, in jur de 23 de milioane de tinere au primit vaccinul numai in Statele Unite, iar dintre acestea mai putin de 1% s-au plans de efecte adverse, precum greturi si ameteli.

Din totalul cazurilor de efecte adverse raportate, doar 6,5% au reprezentat cazuri serioase, incluzand 32 de decese.

Cervarix in Europa, Gardasil in Statele Unite

Pe piata din Statele Unite a fost lansat, inca din 2006, Gardasil, in timp ce in Europa, compania GlaxoSmithKline a lansat Cervarix. Vaccinul se face in trei doze. Daca la inceput era recomandat numai fetitelor cu varsta intre 9 si 12 ani, pe parcurs oamenii de stiinta s-au razgandit si le-au permis medicilor sa il administreze tuturor femeilor pana in 26 de ani.

Cat de reale sunt beneficiile?

Controversele nascute in jurul acestui medicament nu sunt putine si cele mai multe graviteaza in jurul asa-ziselor beneficii pe care le aduce sanatatii femeilor. Astfel, multi oameni de stiinta se intreaba daca este intr-adevar necesar in conditiile in care testul Papanicolau depisteaza prezenta celulelor maligne inainte ca acestea sa genereze dezvoltarea tumorilor. In plus, chiar daca o femeie s-a infectat de-a lungul vietii cu HPV, cel mai probabil nu va avea cancer de col daca va merge anual la controale de prevenire.

In lume mor 280.000 de femei anual, din cauza cancerului de col

HPV este una dintre cele mai comune infectii transmisibile pe cale sexuala, in intreaga lume. Conform datelor furnizate de Centers for Disease Control and Prevention, in prezent circa 20 de milioane de americani sunt infectati cu acest virus. Studiile mai arata ca HPV este principala cauza a cancerului cervical, boala care omoara anual 3.870 de femei in SUA si 280.000 la nivel global.

Citeste si:
Vaccinul impotriva cancerului de col, o mare dezamagire

 

Urmărește CSID.ro pe Google News