Vaneaza microbii!

Zi de zi, oriunde am merge, orice am face, chiar si prin activitatile obisnuite intram in contact cu microbi si virusuri. Cand deschidem o usa dintr-o institutie, cand probam un ruj intr-un supermarket, cand mangaiem un catel simpatic de pe strada, cand m
  • Publicat:
Vaneaza microbii!
Vaneaza microbii!

Animale fara stapan
Indiferent cat de simpatici sunt catelusul sau pisica de pe strada, care te privesc gales, nu-i atinge! Invata-ti si copiii, daca ai, sa faca acelasi lucru. Aceste animale nefericite pot fi periculoase, pot transmite prin muscatura virusul turbarii sau pot suferi de gripa animala si cauza infectii respiratorii la om sau infectii cutanate, spre exemplu, scabie. Daca totusi, ai intrat in contact cu un astfel de animal si ai simptome precum mancarime de piele, modificari cutanate de tip alergic trebuie urgent sa consulti medicul de familie sau un dermatolog.

Bazine de inot
Bazinele care nu sunt corect dezinfectate sau care au un numar mare de vizitatori, pot fi o sursa de virusuri. Primul risc consta in infestarea cu boli dermatologice de tip eczeme, iar al doilea cu boli venerologice de tip sifilis, tricomonas. Daca inghiti apa, te poti alege cu candidoze oro-bucofaringiene. Simptomele pot fi: dureri, tulburari de mictiune, aparitia unor eczeme.

Clanta de la usa sau bara din autobuz
Bara din autobuz la fel ca si clanta de la usa unei institutii pot fi atinse de sute de oameni intr-o zi. Pericolele invizibile de pe bara metalica se numesc: hepatita A (boala mainilor murdare), candidoze oro-bucofaringiene, stafilococii cutanate. Spalarea pe maini ori de cate ori iesi din mijloacele de transport in comun si inainte de fiecare masa este esentiala.

Cand iei masa pe tastatura
Stim esti o persoana ocupata, stai 15 ore la birou zilnic, nu mai ai timp de nimic, nici macar sa mananci. Foarte sanatos! Iar atunci cand te-ai saturat de covrigeii si portocalele mancate in timp ce scrii rapoarte sefului, mai comanzi mancare on-line, pe care o inghiti tot cu ochii in computer si cu telefonul la ureche. Ei bine, afla ca o data cu mancarea pot intra in gura si virusuri ca hepatita A, stafilococ aureus, micoze, mai ales daca la acea tastatura scriu mai multe persoane.

Toalete publice
Toaleta publica trebuie periodic igienizata si prevazuta cu colac de hartie de unica folosinta. Virusurile care se plimba in libertate prin toaletele comune pot determina aparitia unor afectiuni dermatologice, venerologice sau sanguine (hepatita de tip B). Pentru ca multi microbi misuna si prin aer, nu este recomandabil sa folosesti hartia igienica de acolo, ci sa ai mereu asupra ta, atat ca femeie, cat si ca barbat, servetele umede cu musetel.

Testere cosmetice
In majoritatea magazinelor, exista testere pentru creme, rujuri, mascara, farduri etc. Mare atentie, insa! Daca mostrele nu sunt de unica folosinta, nu te incumeta sa le probezi pentru ca, in loc de un nou look, s-ar putea sa te pricopsesti cu hepatita A, candidoze buco-faringiene si, foarte grav, chiar cu HIV (daca o persoana infectata probeaza un ruj si are o mica zgarietura la buze, iar dupa ea incearca o alta sanatoasa, dar tot cu o mica leziune).

InflamaTiile mucoasei oro-faringiene
Tuturor ni se intampla sa ne trezim, cand ne este lumea mai draga, cu dureri in gat. Uneori acestea trec de a doua zi, alteori persista si sunt insotite de febra, dureri de urechi, gat uscat, senzatii de arsura, dificultati la inghitit etc. Care sunt cauzele inflamatiilor mucoasei oro-faringiene si ce putem face pentru a scapa de neplacuta senzatie? Amigdalita poate fi virala sau bacteriana. Se manifesta prin dureri la inghitit, febra insotita de frisoane, ganglionii gatului umflati si se transmite prin stranut, tuse, saliva. Faringita poate fi acuta sau cronica si se datoreaza atât factorilor iritanti, cât si virusurilor si bacteriilor. Pentru a calma durerea gatului sunt indicate inhalatii cu ape sulfuroase, sarat iodice sau substante balsamice, gargare, bomboane cu proprietati balsamice. Faringitele virale se vindeca fara antibiotice, nu si cele bacteriene. Cariile, tartrul, o igiena dentara incorecta, tutunul, alcoolul sau drogurile pot inflama gingiile. Uneori chiar si terapiile dentare, extractiile dentare sau micile interventii chirurgicale in gura pot provoca inrosiri, inflamatii si durere gingivala. Aproape intotdeauna sunt tulburari trecatoare, dar pentru a le rezolva mai rapid in mod sigur este de ajutor un produs specific antiseptic si antiinflamator. In toate aceste situatii, una dintre solutii o reprezinta folosirea preparatelor pe baza de clorhidrat de benzidamina. Acestea au efect antiinflamator, analgezic, anestezic si antiseptic. Se gasesc sub forma de pastile cu gust de menta sau lamaie, solutie cu pulverizator, solutie pentru gargara si spray dublu concentrat pentru adulti. De asemenea, trateaza eficient patologia inflamatorie orofaringiana.

Consultant: Dr. CRISTIAN CIOCALTAN, medic de familie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce se intampla, doctore? (aprilie)
Ce se intampla, doctore? (aprilie)