O noapte nedormită la 20 de ani – o amintire plăcută. Mai ales, că datorită energiei de care dispune organismul în tinerețe poți funcționa bine chiar dacă nu ai încărcat peste noapte rezervele de somn. Însă la 40, 50 de ani – o noapte nedormită își spune cuvântul. Iar a doua zi, nu este chiar ușor să îndeplinești sarcinile cotidiene. Însă, dacă nopțile albe sunt ocazionale, nu este o problemă. Însă, deprivarea de somn este o problemă de sănătate pentru mulți adulți. Spre exemplu, 1 din 3 americani se plâng de probleme cu somnul, conform CDC (Centrelor pentru prevenirea Bolilor).
Când putem vorbi despre deficiența de somn? Privarea de somn sau deficiența de somn este o afecțiune care apare dacă nu dormi suficient o perioadă mai lungă de timp. Însă pentru a fi diagnosticată sunt mai multe crieterii ce țin de cauzele pentru care somnul nu se instalează, tipul de somn instalat, momentul somnului.
Avem nevoie de somn, la fel cum avem nevoie și de hrană, apă, oxigen.
Conform CDC aproape 40% dintre adulți raportează că adorm în timpul zilei fără să vrea cel puțin o dată pe lună. De asemenea, se estimează că între 50 și 70 de milioane de americani au tulburări de somn cronice, sau continue.
Deficitul de somn poate duce la probleme de sănătate fizică (inclusiv hipertensiune arterială). Dar pot apărea și afecțiuni mentale. De asemenea, se înregistrează și scăderea productivității la locul de muncă, probleme în relaționare, probleme în menținerea vieții sociale optime. Munca, școala, șofatul sunt de asemenea afectate dacă suferiți de tulburări de somn. De asemenea, deficiența de somn vă poate face să vă simțiți frustrat, irascibil sau îngrijorat în situații sociale. Simptomele deficienței de somn pot fi diferite între copii și adulți. Copiii care au deficiență de somn ar putea fi prea activi și ar putea avea probleme de atenție. De asemenea, s-ar putea comporta greșit, iar performanțele lor școlare pot avea de suferit.
Surse: CDC
National Heart, Lung and Blood Institute