Unele dintre cele mai plăcute aspecte ale sezonului însorit – briza, valurile, amestecul de cremă de protecție solară și cocktailuri congelate, soarele însuși – au potențialul de a face ravagii pentru ochii noștri dacă nu luăm măsuri de protecție. Iată care sunt cei mai mari factori de risc și greșelile pe care experții în îngrijirea ochilor le observă frecvent în timpul verii:
A-ți lăsa ochii neprotejați poate duce la probleme oculare precum cataracta, boli retiniene și chiar cancere oculare. Dr. Nicole Bajic, oftalmolog la Cleveland Clinic, recomandă alegerea ochelarilor de soare cu protecție 100% UV sau UV 400 pentru a proteja împotriva razelor dăunătoare UVA și UVB.
„Costul ochelarilor de soare nu corelează cu eficacitatea. Poți avea ochelari de soare ieftini care oferă protecție UV adecvată. Trebuie doar să te asiguri că este specificat pe etichetă.”, a declarat ea.
Pe lângă preț, există și alte aspecte de luat în considerare. Deși industria modei ne-ar face să credem altfel, tendința lentilelor colorate nu este cea mai bună opțiune în ceea ce privește protecția.
„Culorile stridente nu sunt bune,” a spus Robert Messinger, un optometrist recent pensionat din New Jersey. „Nu oferă protecție adecvată și lasă prea multă lumină să intre.”
De la deshidratare și alergii până la aplicarea neglijentă a cremei de protecție solară sau vecinul de pe plajă care își scutură prosopul în fața ta, mulți factori care provoacă roșeață, mâncărime sau uscăciune a ochilor pot fi remediați cu lacrimi artificiale. Totuși, atât Bajic, cât și Messinger sunt de acord că atunci când vine vorba de alegerea lor, nu este momentul să faci economii.
Unul dintre cele mai potențial dăunătoare activități pentru ochi are mai multe șanse să se întâmple odată ce soarele apune.
„ Dacă folosiți artificii la o petrecere, purtați protecție oculară. Adevărate traume sunt atunci când oamenii le folosesc după ce au băut și nu respectă măsurile de siguranță.”, a mai spus medicul.
Siguranța oculară este crucială când vine vorba de înot, mai ales dacă porți lentile de contact.
„Lentilele de contact sunt bureți; absorb totul,” a spus Messinger.
În piscină, evident, ai clor – nu vrei să ai asta în ochi toată ziua. Dar în ocean sau în mare, ai bacterii.
„Corpul tău are un mecanism de curățare, dar cu lentilele de contact, menții acele lucruri în ochi pentru o perioadă mult mai lungă de timp,” a spus Bajic. Excepția este dacă porți lentile zilnice și le arunci imediat după înot.
Dacă ai dureri oculare sau iritații care nu dispar după clătirea ochilor cu apă sau lacrimi artificiale, Messinger și Bajic recomandă să vizitezi medicul oftalmolog în loc să cauți ajutor în altă parte.
„ Oricând ai dureri oculare semnificative sau care se agravează, asigură-te că mergi să vezi medicul oftalmolog.” a spus Bajic.
Sursă – https://www.huffpost.com/entry/eye-issues-summer_l_6682c0a4e4b038babc7c5961
Sursă foto – Rawpixel / Envato