În Statele Unite ale Americii, aproximativ 230 de mii de femei sunt diagnosticate anual cu cancer la sân. Date fiind aceste cifre, nu este de mirare că unele dintre persoanele care primit un astfel de diagnostic sunt celebrităţi cu milioane de fani. Multe dintre ele fac faţă bolii folosindu-se de statutul lor pentru a atrage atenţia asupra acestei maladii şi a-şi împărtăşi poveştile, ca o modalitate de susţinere a tuturor celor care duc această luptă dificilă.
Kylie Minogue, Cynthia Nixon sau Michael Douglas sunt doar câteva dintre vedetele de la Hollywood care au dus o bătălie dură cu cancerul şi au supravieţuit.
Probabil cea mai cunoscută celebritate atunci când ne gândim la prevenţia cancerului este Angelina Jolie. Actriţa a fost puternic criticată când a anunţat că a făcut o operaţie de dublă mastectomie, ca măsură preventivă, din cauza istoriei de cancer la sân din familia sa. Riscul ei de se îmbolnăvi era unul foarte mare, mai ales că bunica, mama şi mătuşa ei fuseseră răpuse de aceeaşi boală. La scurt timp după această intervenţie a urmat o histerectomie, iar presa a judecat-o din nou pentru măsura de prevenţie extremă. Cu toate acestea, s-a aflat că Angelina Jolie fusese informată că avea cancer ovarian în stadiu incipient şi că cea mai bună soluţie era extirparea ovarelor şi trompelor uterine. Actriţa a şocat şi publicul larg cu o confesiune emoţionantă în New York Times în care îşi justifica deciziile prin faptul că are gena BRCA1, responsabilă de moarea mamei sale la vârsta de 56 de ani. “Sper ca alte femei să aibă de învăţat din experienţa mea.”
Actriţa Christina Applegate, cunoscută pentru rolurile sal din Familia Bundy şi Anchorman, se numără printre vedetele care au supravieţuit acestei cumplite maladii. După ce a fost diagnosticată cu cancer la sân în stadiul II, în 2008, la vârstă de 36 de ani, aceasta a ales să se supună unei operaţii de dublă mastectomie. Actriţa, a cărei mama a supravieţuit de asemenea cancerului la sân şi care a avut un test genetic BRCAA pozitiv, a declarat că o ales mastectomia pentru a reduce şansele unei posibile răspândiri sau recidive ale cancerului. Ulterior, actriţa a fondat asociaţia „Right for women” care susţine financiar femeile cu risc de dezvoltare a cancerului la sân care nu au asigurare medicală. În cadrul unui interviu cu Oprah Winfrey, Christina Apple a recunoscut că experienţa prin care a trecut a fost una incredibil de dificilă, dar că aceasta i-a oferit ocazia de a susţine şi lupta pentru depistarea timpurie a cancerului la sân.
Cântăreaţa australiană, Kylie Minogue, a fost diagnosticată cu cancer mamar în 2005 la vârstă de 36 de ani. Nodulul pe care îl avea la sânul stâng a trecut neobservat la primele investigaţii medicale efectuate urmând să fie depistat după ce cântăreaţa a solicitat un al doilea set de analize. Kylie Minogue a urmat un an de tratamente, care au inclus o mastectomie parţială, chimioterapie şi radioterapie. Lupta mediatizată a cântăreţei împotriva cancerului a contribuit la creşterea gradului de conştientizare asupra cancerului la sân şi a determinat un număr mare de femei să-şi facă teste de depistare timpurie a bolii, fenomen care a fost denumit „efectul Kylie”.
Cynthia Nixon, actriţa care a interpretat rolul Mirandei Hobbes din serialul “Totul despre sex”, nu a dorit să facă public diagnosticul de cancer mamar pe care medicii i l-au dat în 2006. Această s-a răzgândit după ce tumoarea i-a fost extirpată şi a urmat şedinţele de radioterapie. “Nu am vrut să fiu înconjurată de paparazzi la spital, dar am realizat că povestea mea poate ajuta alte femei”, declara Cynthia pentru New York Daily News. Actriţa a declarat că a fost foarte speriată, dar şi foarte recunoscătoare pentru că acest cancer a fost descoperit într-o etapă incipientă, având astfel mari şanse de vindecare. Nixon a mai spus că a moştenit cancerul mamar de la mama sa, care a supravieţuit şi ea acestei boli. În prezent, ea este ambasadorul unei organizaţii nonguvernamentale care susţine femeile cu cancer mamar.
Actorul Hugh Jackman a fost diagnosticat prima dată cu carcinom bazocelular, la nivelul nasului, în anul 2013. Încercând să contribuie la creşterea gradului de conştientizare cu privire la riscul de cancer de piele, o afecţiune frecvent întâlnită în Australia, actorul a dezvăluit într-un interviu că a suportat patru intervenţii de extirpare a unor celule canceroase în ultimele 18 luni şi că este foarte probabil să suporte din nou astfel de operaţii şi în anii următori. Hugh Jackman a povestit că face eforturi pentru a-şi menţine o atitudine pozitivă în legătură cu starea să de sănătate şi că merge cu regularitate la controale medicale.
Actorul Michael Douglas a dezvăluit că are cancer la gât în 2011, în timpul emisiunii „The Late Show with David Letterman”. Michael Douglas a indicat ulterior că tipul sau de cancer a fost cauzat de virusul HPV şi provine din practicarea cunilingusului. În urm chimioterapiei, tumoarea a dispărut însă actorul a precizat că trebuie să facă teste în fiecare lună, pentru a se asigura că vindecarea sa este completă. În prezent, Michael Douglas militează pentru ridicarea gradului de conştientizare cu privire la cancerele orale ce pot pot fi cauzate de HPV.