Home • Health • Sănătate • Verificarea constantă a smartphone-ului îţi afectează postura şi starea de spirit
Verificarea constantă a smartphone-ului îţi afectează postura şi starea de spirit
Cercetătorii încă încearcă să înţeleagă care sunt efectele negative pe care le au smartphone-uri, prezente în permanenţă în mâinile noastre. Studiile de până acum sugerează că folosirea pe termen lung a acestor device-uri ne afectează atât postura cât şi starea de spirit.
Publicat:
Cercetătorii încă încearcă să înţeleagă care sunt efectele negative pe care le au smartphone-urile, prezente în permanenţă în mâinile noastre.
Studiile de până acum sugerează că folosirea pe termen lung a acestor device-uri ne afectează atât postura cât şistarea de spirit.
Problema constă în faptul că de obicei ne aplecăm atunci când ne verificăm telefonul, asta dacă nu cumva obişnuieşti să ţii telefonul la nivelul ochilor. Mai exact, asta înseamnă că punem asupra gâtului o presiune în plus, estimată la aproximativ 20 kg.
Astfel, cercetătorii au arătat că postura pe care o adoptăm în momentul în care ne verificăm telefonul seamănă cu acea adoptată de persoanele care suferă de depresie. Aceştia atrag atenţia că devine din ce în ce mai dificil de distins între o persoană care îşi verifică contul de Facebook pe telefon şi una depresivă ce-şi priveşte picioarele.
Un articol publicat recent în New York Times susţine că postura corpului poate cauza stări emoţionale negative, sau le poate reflecta. Un studiu publicat anul acesta în Health Psychology a arătat că persoanele care au fost forţate să stea aplecate sau cocoşate, au resimţit un efect negativ asupra dispoziţiei şi respectului de sine.
Un alt studiu publicat în Clinical Psychology and Psychoterapy a arătat o postură aplecată a corpului poate duce la pierderi de memorie, în timp ce o poziţie corectă ne ajută să reţinem mai uşor şi mai eficient informaţii. Un motiv în plus să încercăm să menţinem o postură corectă!
Mai mult, un test rapid realizat de cunoscutul psiholog social Amy Cuddy şi un coleg de-al său de la Universitatea Harvard au demonstrat că persoanele care utilizează device-uri mici (şi sunt nevoite să stea aplecate) devin mai puţin sigure pe sine. Toate acestea studii indică efecte negative al smartphone-urile asupra organismului, dar şi a stării mentale.
„Ironic, deşi mulţi dintre noi petrecem ore întregi în faţa telefoanelor mobile pentru a ne mări productivitatea şi eficienţa, interacţiunea cu aceste obiecte, chiar şi pe durate scurte, ar putea avea de fapt efectul opus. Postura fizică o influenţează pe cea psihică, şi ar putea fi un element cheie pentru o dispoziţie mai bună şi pentru a creşte încrederea în sine.”, este de părere psihologul social Amy Cuddy.
Ea sugerează evitarea aplecării asupra ecranelor mici în orice moment în care putem evita asta şi utilizarea unor ecrane mai mari pe cât posibil. De asemenea, este indicată practicarea cu regularitate a exerciţiile fizice la nivelul gâtului, spatelui şi umerilor.
Cercetătorii încă analizează efectele pe care le au asupra noastră utilizarea telefoanele mobile pe termen lung.iPhone-ul a fost lansat abia in 2007, dar există deja suficiente dovezi că aceste cutiuţe magice pot prezinta şi riscuri asupra sănătăţii noastre, pe lângă nenumăratele beneficii.