Viața sexuală după un cancer de sân sau ginecologic. Ce soluții sunt pentru a avea o viață normală?

Diagnosticul de cancer este unul care vine cu schimbări pentru pacientă. Cum arată viața sexuală după un cancer.
  • Publicat:
Viața sexuală după un cancer de sân sau ginecologic. Ce soluții sunt pentru a avea o viață normală?
Viața sexuală după un cancer de sân sau ginecologic. Ce soluții sunt pentru a avea o viață normală?

Diagnosticul de cancer, indiferent de vârstă, este unul care vine cu schimbări atât pentru pacientă, cât și pentru familia ei și cei apropiați. Este important, ca pacientă, să vorbești cu cineva. Este foarte posibil ca medicul ginecolog să vă ofere sfaturi și recomandări de terapii adjuvante care să vă surprindă prin eficiență și să vă facă realmente viața mai bună. De asemenea, puteți discuta cu un terapeut. Iar partenerul poate să vă însoțească la o astfel de sesiune de consiliere. 

“Chiar dacă femeile trec printr-un tratament oncologic, sexualitatea, imaginea proprie, relațiile sociale sunt un aspect important pentru calitatea vieții și nu trebuie să sufere. Dacă totuși această suferință s-a produs, aceste paciente puternic afectate emoțional și fizic trebuie să beneficieze de suport din partea unei echipe de specialiști. Abordarea problemelor sexuale trebuie făcută de o echipă integrată de specialiști – ginecolog, psiholog, kinetoterapeut. 

Din punct de vedere ginecologic, pacientele pot beneficia de terapii hormonale care pot îmbunătăți libidoul și funcția organelor genitale, exerciții ale planșeului pelvin, dilatatoare vaginale pentru stenozele vaginale post-radioterapie pelvină, terapia durerii, lubrifierea vaginului și creșterea elasticității vaginale”, spune dr. Marilena Băluță, medic primar obstetrică-ginecologie.

Cancerele în sfera genito-mamară pot fi întâlnite la orice vârstă, sigur, cu incidență și formă anatomopatologică diferită. 

Cancerele de sân și ginecologice  în cazul femeilor tinere

În cazul femeilor tinere (sub 30 de ani) vorbim de forme rare de cancer și includem aici ovarul care poate dezvolta tumori ale celulelor germinale, de cele mai multe ori unilaterale. Dintre acestea amintim teratomul imatur, disgerminomul, tumori ale sinusului  endodermal și coriocarcinomul. 

Tumori ale stromei ovariene – sunt tumori care produc hormoni și pot atrage atenția prin sângerări vaginale înainte de pubertate. 

Tumorile epiteliale –  care se dezvoltă din epiteliu care tapeteză ovarul. Ele pot fi benigne (cel mai fericit caz), borderline sau maligne. Vârsta medie de apariție a tumorilor epiteliale de ovar este în jur de 45 – 50 de ani. 

Pentru cancerul de col uterin și cel de sân, vârsta de diagnostic a scăzut, fiind întâlnite la vârste de 21-25 de ani, când multe dintre femei nu și-au întemeiat încă o familie. 

Contact sexual dureros, anxietate și pierdere libidou

Deși cancerele pot beneficia de tratamente curative (care vindecă) atunci când sunt diagnosticate în stadii incipiente, diagnosticul și tratamentele pentru cancer duc la modificări fizice și psiho-emoționale care alterează calitatea vieții și relația cu membrii familiei. 

Dintre modificările cu care se confruntă femeile pe parcursul sau după tratament oncologice menționăm: 

  • pierderea libidoului
  • stenoze vaginale prin scurtarea și pierderea elasticității vaginale în urma radioterapiei pelvine
  • vaginism
  • contact sexual dureros
  • uscăciune vaginală
  • vaginite atrofice – infecții vaginale care apar datorită homeostaziei vaginale
  • pierderea sensibilității locale (vulvare, vaginale, la nivelul sânului) după chirurgie/radioterapie/chimioterapie/hormonoterapie
  • probleme de percepție a propriei persoane atunci când femeia suferă intervenții radicale – histerectomii, mastectomii, reconstrucții cu lambouri cutanate, care după vindecare rămân cu cicatrici; limfedemul care poate apărea în urma limfadenectomie și care atunci când este important poate crea disfuncții sau chiar impotență funcțională a membrului/membrelor.
  • schimbări de dispoziție – anxietate, depresie. 

Viața sexuală după un cancer: Calitatea vieții după tratamentele oncologice 

 Deși sexualitatea și fertilitatea rămân, din păcate, subiecte tabu, mulți dintre specialiștii care tratează cancere, lasă pe ultimul loc aceste probleme. Fiecare femeie merită să aibă o viață normală mai ales atunci când sunt tinere care nu au încă un partener sau copii. 

Îngrijirea paliativă, conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, este o specialitate care se adresează atât pacienților, cât și familiilor acestora, cu scopul final de a crește calitatea vieții și reduce suferința printr-o abordare specifică a nevoilor. 

“Deși, încă greșit se crede că îngrijirea paliativă se acordă DOAR pacienților cu boli în fază terminală, rolul ei este de creșterea calității vieții pacientului și a familiilor acestor indiferent de stadiul bolii. Mai mult decât atât, instituirea timpurie a îngrijirilor de tip paliativ reduce intensitatea reacțiilor adverse ale tratamentelor, scade numărul de internări inutile, pacientul își recapătă încrederea în sine și răspunde mai ușor la tratament, familia este degrevată de efortul „de a găsi soluții” pentru a ajuta pacientul”, adaugă dr. Marilena Băluță, medic primar obstetrică-ginecologie.

Orice specialist care tratează astfel de femei, trebuie să aibă în vedere, pe lângă planul de tratament, și calitatea vieții în timpul și după tratamentele oncologice.  

O astfel de abordare are nevoie de o echipă de specialiști, dar și de suportul familiei. 

“Modul în care cancerul îți afectează sexualitatea este diferit pentru fiecare femeie. Sexualitatea cuprinde mult mai mult decât actul sexual în sine; include aspectele fizice, psihologice, emoționale și sociale ale sexului. În lumea reală, asta înseamnă cum te vezi pe tine însăți, ca femeie, cum te vede partenerul tău, cum interacționezi cu persoanele noi după cancer”, mai spune dr. Marilena Băluță, medic primar obstetrică-ginecologie  

Pentru că terapiile oncologice au evoluat foarte mult și rata de supraviețuire a fost mult îmbunătățită, pacienții oncologici trebuie să beneficieze de ajutorul unor echipe de îngrijire care să le asigure suportul necesar pentru a depăși perioada dificilă prin care trec, iar tratamentele să nu le afecteze ireversibil viața de zi cu zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News