În contextul unor focare de gripă aviară, s-ar putea să te întrebi dacă este posibil ca virusul H5N1, responsabil de gripa aviară, să ajungă în laptele de consum și să reprezinte un risc pentru sănătate. Deși preocupările sunt înțelepte în fața unor epidemii, cercetările și reglementările actuale sugerează că riscul de a te îmbolnăvi de gripă aviară din laptele pasteurizat este extrem de scăzut și aproape inexistent.
Gripa aviară este o boală virală care afectează păsările, iar oamenii se pot infecta de obicei prin contactul direct cu păsările sau cu produsele lor (carne, ouă) crude sau insuficient preparate. Transmiterea de la păsări la oameni este rară și, de obicei, se întâmplă în condiții de expunere intensă, cum ar fi manipularea păsărilor infectate sau a produselor lor, potrivit HealthLine.
Deși virusul H5N1 este predominant o infecție aviara, nu există dovezi că acesta s-ar transmite în mod direct prin lapte. Virusul nu supraviețuiește mult timp în produsele lactate, iar laptele destinat consumului uman trece printr-un proces de pasteurizare, care presupune încălzirea la temperaturi de aproximativ 72°C pentru 15-20 de secunde. Acest proces elimină eficient orice virus sau bacterie, inclusiv H5N1.
Pasteurizarea este un proces esențial pentru asigurarea siguranței laptelui. Prin încălzirea laptelui la temperaturi ridicate pentru o perioadă scurtă de timp, pasteurizarea distruge bacteriile, virusurile și alți agenți patogeni care ar putea cauza boli. În cazul gripei aviare, pasteurizarea distruge complet virusul H5N1, dacă ar exista vreunul în lapte. Astfel, laptele pasteurizat este considerat complet sigur și nu reprezintă un risc pentru consumatori.
Deși laptele comercializat în majoritatea magazinelor este pasteurizat, laptele nepasteurizat sau brânza crudă poate reprezenta un risc de infecție cu diverse bacterii sau viruși. Totuși, chiar și în cazul laptelui nepasteurizat, riscul de contaminare cu virusul gripei aviare este extrem de scăzut, având în vedere că păsările infectate nu sunt o sursă comună de infecție în laptele de consum.
Sursă foto: Shutterstock.