Virusul gripei aviare în laptele de consum: te poți îmbolnăvi când bei lapte?

  • Publicat:
Virusul gripei aviare în laptele de consum: te poți îmbolnăvi când bei lapte?

În contextul unor focare de gripă aviară, s-ar putea să te întrebi dacă este posibil ca virusul H5N1, responsabil de gripa aviară, să ajungă în laptele de consum și să reprezinte un risc pentru sănătate. Deși preocupările sunt înțelepte în fața unor epidemii, cercetările și reglementările actuale sugerează că riscul de a te îmbolnăvi de gripă aviară din laptele pasteurizat este extrem de scăzut și aproape inexistent.

Cum se transmite gripa aviară?

Gripa aviară este o boală virală care afectează păsările, iar oamenii se pot infecta de obicei prin contactul direct cu păsările sau cu produsele lor (carne, ouă) crude sau insuficient preparate. Transmiterea de la păsări la oameni este rară și, de obicei, se întâmplă în condiții de expunere intensă, cum ar fi manipularea păsărilor infectate sau a produselor lor, potrivit HealthLine.

Poate virusul H5N1 ajunge în lapte?

Deși virusul H5N1 este predominant o infecție aviara, nu există dovezi că acesta s-ar transmite în mod direct prin lapte. Virusul nu supraviețuiește mult timp în produsele lactate, iar laptele destinat consumului uman trece printr-un proces de pasteurizare, care presupune încălzirea la temperaturi de aproximativ 72°C pentru 15-20 de secunde. Acest proces elimină eficient orice virus sau bacterie, inclusiv H5N1.

Ce este pasteurizarea și de ce este importantă?

Pasteurizarea este un proces esențial pentru asigurarea siguranței laptelui. Prin încălzirea laptelui la temperaturi ridicate pentru o perioadă scurtă de timp, pasteurizarea distruge bacteriile, virusurile și alți agenți patogeni care ar putea cauza boli. În cazul gripei aviare, pasteurizarea distruge complet virusul H5N1, dacă ar exista vreunul în lapte. Astfel, laptele pasteurizat este considerat complet sigur și nu reprezintă un risc pentru consumatori.

Riscurile de consum ale laptelui nepasteurizat

Deși laptele comercializat în majoritatea magazinelor este pasteurizat, laptele nepasteurizat sau brânza crudă poate reprezenta un risc de infecție cu diverse bacterii sau viruși. Totuși, chiar și în cazul laptelui nepasteurizat, riscul de contaminare cu virusul gripei aviare este extrem de scăzut, având în vedere că păsările infectate nu sunt o sursă comună de infecție în laptele de consum.

Ce trebuie să faci pentru a te proteja?

  1. Consumă doar lapte pasteurizat – Laptele pasteurizat este complet sigur pentru consum, chiar și în perioadele de focare de gripă aviară.
  2. Evită contactul cu păsările infectate – Dacă locuiești într-o zonă unde au fost semnalate focare de gripă aviară, evită contactul direct cu păsările sau cu produsele lor.
  3. Monitorizează informațiile oficiale – Rămâi informat prin intermediul autorităților de sănătate publică cu privire la măsurile de siguranță și la evoluția focarelor de gripă aviară.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult