Carenta de Vitamina A
(retinolul) reprezinta o problema in peste 70 de tari din intreaga
lume. Oamenii afectati de aceasta deficienta pot orbi sau pot
contacta mult mai usor infectii, cum ar fi pojarul sau diareea, din
cauza sistemului imunitar slabit.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, la nivel
mondial, intre 140 si 250 de milioane de copii cu varsta
sub cinci ani au carenta de vitamina A. Femeile care
sufera de malnutritie prezinta un risc mai mare de a muri in timpul
sarcinii sau la nastere fata de femeile care isi asigura nivelul
optim de vitamina A.
Totusi, „vitamina A are efect numai daca este administrata in mod
regulat si in doze mici. O singura doza de capsule aduce beneficii
doar pe termen scurt. Alimentele de baza fortificate, precum
uleiul, zaharul si faina, care sunt consumate regulat si in
cantitati mari de populatie, reprezinta o posibila solutie pe
termen mediu si lung”, explica Profesor Dr. Michael Krawinkel, la
Universitatea Justus-Liebig din Gieben (Germania), consilier
stiintific in cadrul programului Safo – un proiect finantat de BASF
si de Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ)
GmbH.
Pentru ca organismul uman nu produce singur vitamina
A, aceasta trebuie absorbita prin alimentatie. Iata o
problema pentru populatia din tarile in curs de dezvoltare, care
nu-si poate permite alimente scumpe, precum pestele cu nivel
ridicat de grasimi sau carnea cu un aport natural de vitamina
A.
Vitamina A
Vitamina A reprezinta denumirea pentru retinol si o serie de
compusi cu aceleasi efecte biologice. Este esentiala nu numai
pentru vedere, dar si pentru toate functiile
corpului uman: sistemul nervos, generarea globulelor rosii,
metabolismul proteic, sistemul cutanat, muschi, membranele mucoase,
hormoni, oase si sistemul
imunitar.
Formula inovatoare
La sediul BASF’s Ballerup din Danemarca, picaturile de ulei de
vitamina A sunt impachetate in sfere mici, micrometrice, care le
protejeaza impotriva influentelor daunatoare, precum temperaturile
ridicate sau radicalii liberi. Procesul este cunoscut sub numele de
formare de granule sau microincapsulare.
Picaturile de vitamina A sunt incorporate intr-o matrice si
invaluite intr-un praf de amidon sau gelatina. Matricea este
constituita din zahar si din antioxidanti, cum ar fi
vitamina E care opreste radicalii liberi si protejeaza vitamina A
de descompunere.
Doza corecta
Oamenii au nevoie doar de o cantitate mica de vitamina
A, deci mici doze sunt suficiente pentru fortificarea
alimentelor. Un kilogram de faina fortificata, de exemplu, contine
intre trei si cinci miligrame de vitamina A.
In tarile industrializate, aproape majoritatea populatiei are acces
la alimente bogate in vitamina A, cum ar fi pestele oceanic sau carnea.
Pentru a preveni supradozajul, fortificarea
alimentelor cu vitamine se realizeaza in conditii strict
reglementate. In tarile in curs de dezvoltare, dozele de vitamine
din produsele alimentare sunt stabilite in stransa legatura cu
diversele agentii de sanatate.
Sunt acceptate pentru fortificare doar alimentele ce nu pot
fi consumate in exces, fie datorita continutului caloric ridicat,
fie datorita volumului mare. Spre exemplu, ar trebui
consumati aproximativ 750 de mililitri de ulei sau doua kilograme
de faina zilnic, timp de mai multe saptamani, pentru a provoca o
supradoza.
Citeste si Vitamina K, buna de „pus” pe
rana