O alimentație „prea sănătoasă” vă poate îmbolnăvi. Cum este posibil acest lucru? Evident, prin excese. Chiar și ce e bun poate face rău, dacă nu ținem cont de moderație. Este și cazul excesului de vitamina A, fie că vorbim de alimente sau suplimente alimentare, luate prea cu ușurință și fără să ținem cont de recomandarea medicului. Mai mult, un medicament des utilizat în tratamentul acneei severe conține cantități mari de vitamina A, deci aviz celor care au deja probleme de sănătate!
Hipervitaminoza A sau toxicitatea indusă de această vitamină poate avea efecte serioase asupra sănătății. Ficatul, rinichii și oasele au de suferit când organismul primește mai multă vitamina A decât are nevoie de fapt.
Deși e foarte importantă pentru sănătatea ochilor, a inimii, a tiroidei și buna funcționare a sistemului imunitar și reproducător, vitamina A în exces se depune în ficat, îngreunându-i acestuia funcțiile esențiale. De cele mai multe ori, toxicitatea indusă de această vitamină are loc din cauza administrării de multivitamine în doze mari și pe termen lung. Dar și alimentația de tip „curcubeu”, bogată în carotenoizi, poate fi nocivă, mai ales dacă nu ținem cont de cantitate. Ce-i prea mult strică!
Hipervitaminoza A poate da numeroase simptome, însă durerile de cap și erupțiile cutanate sunt specifice ambelor tipuri de toxicitate, acută și cronică. Alte semne ce pot sugera un exces de vitamina A în corp sunt:
În cazul sugarilor și copiilor mici, hipervitaminoza A poate determina înmuierea oaselor calotei craniului, fontanela bombată, globi oculari bombați sau proeminenți, incapacitatea de a lua în greutate.
Gravidele și femeile care plănuiesc să rămână însărcinate nu trebuie să facă exces de vitamina A, deoarece există riscul de apariție a malformațiilor congenitale la făt. De asemenea, este contraindicată folosirea cremelor cu retinol în timpul sarcinii.
Mai precis, surplusul este stocat în celulele stelate din ficat, care în timp se hipertrofiază și determină producție exagerată de colagen, fibroză și leziuni hepatice.
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a arătat că 33% din probele de biopsie hepatică prelevate de la pacienți decedați din diverse cauze prezentau concentrații extrem de ridicate de vitamina A. Doar 22% dintre probe au arătat un deficit din această vitamină, susținând teoria că toxicitatea vitaminei A este mai des întâlnită decât deficitul.
Multe persoane iau suplimente cu vitamina A fără să aibă cu adevărat nevoie. Și asta pentru că alimentația este în majoritatea cazurilor suficientă pentru a asigura doza zilnică recomandată din această vitamină.
Iată câteva dintre cele mai bogate surse alimentare în vitamina A:
Dacă suplimentăm cu ulei din ficat de cod, luăm pastile anticoncepționale (care cresc cantitatea de vitamina A), folosim pe termen lung creme cu retinol sau urmăm un tratament cu pilule pe bază de isotretinoin, indicate în tratamentul acneei, cu siguranță corpul se va confrunta cu un exces din această vitamină și încep să apară problemele.
Conform National Institutes of Health (NIH), doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, în funcție de vârstă, este următoarea:
Dacă prezentați simptome precum cele menționate mai sus și analiza de sânge pentru dozarea vitamina A relevă valori peste 1,4 mg/L, prima măsură constă în corectarea dietei și eliminarea multivitaminelor. De asemenea, poate fi indicată evitarea cremelor anti-aging cu retinol, precum și oprirea temporară a tratamentului anti-acnee cu produse pe bază de isotretinoin, doar cu acordul și la recomandarea medicului.
Regimul alimentar de echilibrare a vitaminei A este indicat să fie urmat pe o perioadă de aproximativ 3 luni și constă, în principal, în reducerea cantității de alimente bogate în carotenoizi și axarea pe proteine animale (carne de vită, pui, curcan), cereale organice (ovăz, quinoa, amaranth), nuci, legume și fructe „albe” (orez, cartofi, conopidă, țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, dovlecei, usturoi, ceapă albă, castraveți, banane, pere, mere etc.).
Pot fi excluse temporar alimente precum: ficatul, gălbenușul (poate fi consumat în continuare albușul), legumele foarte colorate (în special cele portocalii și roșii, precum și cele cu frunze de culoare verde închis).
Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte să urmați un astfel de regim. În funcție de gravitatea toxicității cu vitamina A pot fi necesare măsuri sau intervenții dietetice specifice.
Surse:
Penniston KL, Tanumihardjo SA. „The acute and chronic toxic effects of vitamin A”, Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):191-201. doi: 10.1093/ajcn/83.2.191. PMID: 16469975.
Wild J, Schorah CJ, Smithells RW. „Vitamin A, pregnancy, and oral contraceptives”, Br Med J. 1974 Jan 12;1(5897):57-9. doi: 10.1136/bmj.1.5897.57
Olsen K, Suri DJ, Davis C, Sheftel J, Nishimoto K, Yamaoka Y, Toya Y, Welham NV, Tanumihardjo SA. „Serum retinyl esters are positively correlated with analyzed total liver vitamin A reserves collected from US adults at time of death”, Am J Clin Nutr. 2018 Nov 1;108(5):997-1005. doi: 10.1093/ajcn/nqy190
„LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]”, Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Vitamin A. [Updated 2020 Nov 4], https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548165/
Richard K Miller, Andrew G Hendrickx, James L Mills, Hans Hummler, Ulf-w Wiegand, „Periconceptional vitamin a use: How much is teratogenic?”, Reproductive Toxicology, Volume 12, Issue 1, 1998, Pages 75-88, ISSN 0890-6238, https://doi.org/10.1016/S0890-6238(97)00102-0.
Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. „Safety of skin care products during pregnancy”, Can Fam Physician. 2011 Jun;57(6):665-7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114665/
NIH: Office of Dietary Supplements. (2016). Vitamin A [Fact sheet], ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/