Administrarea de suplimente cu vitamina C în scopul prevenirii răcelilor și altor viroze respiratorii nu are acest efect, arată o metaanaliză care a investigat date din 29 de studii. Potrivit cercetătorilor, suplimentele cu vitamina C nu previn răceala, dar pot reduce durata acesteia cu aproximativ o zi.
Vitamina C se găsește din abundență în fructe și legume proaspete, însă multe persoane au tendința să apeleze la suplimente, fără a cere sfatul medicului, în special în scopul prevenirii răcelii sau ameliorării simptomelor de viroză.
În cadrul metaanalizei menționate au fost colectate date din 29 de studii care au implicat peste 11.000 de copii și adulți, care luau suplimente cu vitamina C având o concentrație de 1.000 de miligrame sau chiar mai mult, pe parcursul mai multor ani, cu scop preventiv.
Comparându-i pe aceștia cu un grup de participanți care au luat o pastilă placebo, cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentele cu vitamina C luate zilnic și pe o perioadă îndelungată nu reduc riscul de viroze, dar pot scurta durata acestora cu până la 10%.
Altfel spus, dacă o răceală durează 10 zile, cu ajutorul vitaminei C din suplimente, durata acesteia s-a redus la 9 zile. Dar numai în cazul în care suplimentele sunt luate pe termen lung, nu și în cazul în care sunt administrate ocazional sau după instalarea virozei.
De asemenea, experții au observat că persoanele care luau suplimente cu vitamina C, în special copiii, prezentau simptome mai ușoare.
Unele suplimente cu vitamina C conțin de peste 10 ori doza zilnică recomandată – în condițiile în care necesarul zilnic este de 100 de miligrame -, motiv pentru care excesul fie este eliminat prin urină, fie se acumulează și poate crește riscul de pietre la rinichi, acid uric peste valorile normale, dureri de cap, amețeală sau tulburări digestive, cum ar fi greața sau diareea.
Suplimentele cu vitamina C pot fi comercializate sub formă de comprimate, tablete efervescente, spray-uri sau siropuri, fiind ușor de administrat.
Totuși, nu este indicat ca suplimentele care conțin vitamina C să fie administrate în exces, mai ales în cazul persoanelor care prezintă anumite afecțiuni medicale, cum ar fi talasemia, hemocromatoza (exces de fier în corp), un nivel scăzut al enzimei G6-PDH, siclemia sau anemia cu celule în seceră.
De asemenea, se recomandă precauție în administrarea suplimentelor cu vitamina C la persoanele cu diabet (pot crește glicemia) sau nefrolitiază (litiază renală).
Vitamina C se regăsește în mod natural în multe fructe și legume, cum ar fi:
Este important să rețineți că fructele și legumele își pierd din conținutul de vitamina C atunci când sunt depozitate pentru perioade lungi sau gătite (în cazul legumelor). Pentru a obține cantitatea optimă de substanțe nutritive pe care acestea le conțin, măncați-le cât mai curând posibil după ce le-ați cumpărat și limitați expunerea lor la surse de căldură.
Surse:
Abdullah M, Jamil RT, Attia FN. Vitamin C (Ascorbic Acid) [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/
InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Common colds: Does vitamin C keep you healthy? [Updated 2020 Oct 8]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279544/