Dacă vrei să trăieşti mai mult, mănâncă mai multe fructe şi legume bogate în Vitamina C, chiar acum! „Un bărbat de 35 de ani, care mănâncă alimente bogate în Vitamina C şi ia suplimente de acest fel, îşi va reduce cu două treimi riscul de a muri din cauza unei boli de inimă, şi va trăi cu cel puţin 6 ani mai mult”, anticipează dr. James Enstrom, cercetător la UCLA.
„Am putea adăuga vieţii noastre 12 până la 18 ani, luând între 3 200 şi 12 000 mg de Vitamina C pe zi”, afirmă dr. Linus Pauling.
Circa 120 de studii indică în mod elocvent că Vitamina C este un fel de vaccin împotriva cancerului. Fără îndoială, oamenii care iau cât mai multă Vitamina C îşi reduc considerabil probabilitatea de îmbolnăvire. Ne referim în special la cancerul de stomac, esofag, pancreas, cavitate bucală şi, posibil, cervix, rect sau sân, potrivit analizelor întreprinse de dr. Gladys Block, epidemiolog în domeniul cancerului.
Cinci porţii zilnice de fructe şi legume conţin între 200 şi 300 mg de Vitamina C – suficient pentru a întârzia apariţia cancerului. Dr. Block ia până la 3 000 mg de Vitamina C pe zi.
O primă modalitate prin care organismul porneşte lupta împotriva invadatorilor străini, cum ar fi bacteriile sau virusurile, este aceea de a concentra armatele de globule albe numite limfocite. 5 000 mg de Vitamina C luate zilnic măresc producerea de limfocite, acţionând ca un antibiotic împotriva bacteriilor.
Mai mult decât atât, Vitamina C sprijină în mod spectaculos funcţionarea sistemului imunitar. Atunci când persoanele care au făcut subiectul unui studiu în SUA au mâncat timp de nouă săptămâni mai puţin de o treime din dozele recomandate de Vitamina C, nivelul de glutation – proteină de dimensiuni reduse, prezentă în aproape toate celulele organismului nostru, care are rol puternic antioxidant şi de eliminare a toxinelor – din sânge a scăzut cu 50%. Chiar şi o mică deficienţă de Vitamina C poate însemna o povară pentru apărarea imunitară, au concluzionat cercetătorii.
De asemenea, cercetătorii au arătat că Vitamina C poate face reversibilă îmbătrânirea – prin întinerirea biochimică a globulelor albe în cazul persoanelor în vârstă. Într-un studiu asupra acestora, cu o vârstă medie de 75 de ani, doar 120 mg de Vitamina C pe zi au ridicat, în numai două săptămâni, nivelurile globulelor ca a unor persoane tinere cu o vârstă medie de 35 de ani. Într-un alt remarcabil studiu, o cantitate zilnică de doar 50 mg de Vitamina C a facut acelaşi lucru pentru pacienţii spitalizaţi. Dar de data asta, leucocitele lor au devenit mai tinere din punct de vedere biochimic decât cele ale subiecţilor tineri!