Vitamina D este o vitamină grasă solubilă care joacă un număr de roluri cruciale în organism. Acest nutrient este important pentru sănătatea sistemului imunitar, motiv pentru care multe persoane se întreabă dacă suplimentele ar putea ajuta la reducerea riscului de contactare a noului coronavirus care produce COVID-19.
În timp ce în prezent nu există un leac pentru COVID-19, măsurile de prevenție precum distanțarea socială și o igienă corespunzătoare pot fi de mare ajutor pentru a reduce riscurile. De asemenea, există studii care arată că un nivel de vitamina D în organism poate ajuta la menținerea unui sistem imunitar sănătos și poate proteja împotriva bolilor respiratorii. Un studiu recent indică faptul că pacienții spitalizați de COVID-19 care aveau un nivel suficient de canitate în organism de această vitamină aveau un risc scăzut de a se confrunta cu complicații sau deces.
Vitamina D este necesară pentru o bună funcționare a sistemului imunitar. Această vitamină este cunoscută pentru îmbunătățirea funcțiilor celulare, care protejează organismul împotriva patogenilor. De exemplu, un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu un risc crescut de boli respiratorii, inclusiv tuberculoză, astm sau boala cronică obstructivă pulmonară, dar și a infecțiilor respiratorii virale și bacteriene.
În prezent nu există tratament pentru COVID-19 și foarte puține studii au investigat efectele suplimentelor sau deficitul de vitamina D asupra riscurilor de a contacta noul coronavirus, SARS-CoV-2. Un studiu recent a determinat că un nivel de 25-hidroxivitamină D sau cel puțin 30 ng/mL ajută la reducerea efectelor în cazul pacienților spitalizați de COVID-19. Pentru acest studiu s-au folosit datele a 235 de pacienți diagnosticați cu COVID-19.
Pacienții mai în vârstă de 4 de ani, care aveau un nivel adecvat de vitamină D în organism, erau cu 51.5% mai puțin predispuși complicațiilor, comparativ cu pacienții care aveau deficit.