Vitamina E este o vitamină solubilă care, potrivit specialiștilor, acționează ca un antioxidant puternic pentru a proteja celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, fiind totodată implicată și în funcția imunitară. Iată care sunt cele mai bune surse de vitamina E, dar și de ce trebuie să o consumăm cât mai des!
Printre cele mai importante surse de vitamina E se numără și:
Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bogată de minerale precum fier, zinc și seleniu, minerale esențiale pentru numeroase funcții enzimatice. De asemenea, sunt bogate în vitamina E.
Pulpa dulce și cremoasa a dovleacului este plină de vitamina E și de antioxidanți precum betacarotenul, care susține sănătatea oculară.
Această legume cruciferă este bogată in fier, calciu și fibre prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din organism. Un bol de broccoli gătit oferă o cantitate generoasă de vitamina E.
Fructul de avocado este iubit pentru gustul sau delicios, dar și pentru conținutul ridicat de potasiu și grăsimi sănătoase. Mai mult, acesta este bogat în vitamina E: un singur fruct acoperă necesarul zilnic de vitamina E pentru organism.
Spanacul este probabil cel mai cunoscut pentru aportul sau ridicat de fier, și o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum sunt proteinele, calciul, vitamina A, E și G.
Citește și: 6 alimente bogate în Vitamina E care să nu lipsească de la masă
Vitamina E aduce beneficii multiple organismului nostru. Iată câteva dintre ele!
Citește și: Vitamina E – Efectele uimitoare asupra tenului
Important! Deficitul de vitamina E poate provoca leziuni la nivelul fibrelor nervoase și musculare, care duc la senzația de amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor, pierderea controlului mișcărilor corporale, slăbiciune musculară și probleme de vedere. De asemenea, deficitul de vitamina E duce la slăbirea sistemului imunitar. Și deși deficitul de vitamina E este rar întâlnit, îndeplinirea cerințelor zilnice este deosebit de importantă pentru menținerea sănătății și prevenirea și tratarea bolilor.
Citește și: Deficitul de vitamina E: cauze, simptome, tratament
Surse: Harvard, HealthLine, Mayo Clinic