Vitamina pe care trebuie să o iei dacă ai trecut de 50 de ani. Menține sănătatea oaselor și susține funcția imunitară

Adulții aflați la vârsta a doua au nevoi diferite ale organismului, când vine vorba despre vitamine și minerale, în comparație cu tinerii.
  • Publicat:
Vitamina pe care trebuie să o iei dacă ai trecut de 50 de ani. Menține sănătatea oaselor și susține funcția imunitară

De pildă, cantitatea optimă de calciu poate să le ferească pe femei de osteoporoză, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă și să folosească acest calciu și previne pierderea densității osoase la adulții care au o vârstă mai înaintată.

„Vitaminele joacă diverse roluri în funcționarea corpului, inclusiv în metabolism, funcția imunitară și repararea celulară. Asigurarea unui aport adecvat de vitamine poate ajuta la prevenirea bolilor cronice, îmbunătățirea performanței fizice și cognitive și promovarea unei stări generale de bine, contribuind astfel la o viață mai lungă și mai sănătoasă”, spune Dr. Kevin Cooke, medic specialist în medicina longevității și performanța creierului.

Vitamina D, esențială pentru organism după 50 de ani

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă ai trecut de 50 de ani. Menține sănătatea oaselor și susține funcția imunitară

Acest nutrient, produs de organism când suntem expuși în mod corespunzător la razele soarelui, te ajută să absorbi calciul și fosforul, așa că este esențial pentru a avea oase sănătoase și dinți puternici. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu mai producem suficientă vitamina D, așa că suplimentele cu acest ingredient te pot ajuta, reducând riscul ca densitatea osoasă să scadă și riscul de fracturi.

„Vitamina D este crucială pentru menținerea sănătății oaselor, susținerea funcției imunitare și reducerea inflamației. Vitamina D s-a dovedit a fi utilă în cazurile de depresie, creșterea nivelului de testosteron, sănătatea oaselor, sănătatea creierului și cogniție, îmbunătățirea stării de spirit și a stării generale de bine”, a mai spus medicul.

Cum obții mai multă vitamina D și de câtă ai nevoie

„Datorită naturii liposolubile a vitaminei D, poți lua prea mult și să ajungi la niveluri toxice, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de calciu, care pot fi periculoase. Recomandările actuale afirmă că dozele mai mari de 4.000 UI pot fi toxice”, spune Dr. Cooke.

Dacă valorile tale sunt sub cele recomandate, poți adăuga vitamina D în dieta ta în diverse moduri:

„Sursele de vitamina D includ peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, care sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, cunoscuți pentru efectele lor benefice asupra sănătății creierului. Alte alimente, cum ar fi gălbenușurile de ou și alimentele fortificate, cum ar fi laptele, sunt bogate în vitamina D”, a mai spus specialistul.

Mai mult, poți ieși cât mai des afară. E bine știut faptul soarele este cel mai bun furnizor de vitamina D.

„Corpul produce vitamina D atunci când pielea este expusă la lumina soarelui, în special razelor UV B. Așadar, cei care au o expunere redusă la soare [sau trăiesc în] climate mai reci pot fi expuși riscului de deficiență de vitamina D”, a încheiat specialistul.

De asemenea, este important ca după această vârstă să ai un medic de familie sau un specialist care să îți monitorizeze starea de sănătate și să îți ofere sfaturi cu privire la măsurile preventive și de îngrijire necesare. Totodată, alimentația echilibrată, activitatea fizică regulată și gestionarea stresului sunt necesare pentru menținerea sănătății după 50 de ani, așa cum sunt, de altfel, la orice vârstă.

FOTO: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”