8 vitamine care pot reduce riscul de atac cerebral. În ce alimente le găsești

Lipsa acestor vitamine crește riscul de accident vascular cerebral. Iată ce trebuie să mănânci pentru a te feri de AVC!
  • Publicat:

Introducerea în dietă a mai multor alimente bogate în vitamine din complexul B ar putea reduce cu până la 10% riscul de accident vascular cerebral.

Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să începeţi să luaţi astfel de suplimente fără un control amănunţit sau fără o recomandare de specialitate!

Nivelul homocisteinei, reglat prin aport corect de vitamina B

În cazul unui atac cerebral, transportul de sânge şi oxigen către creier este blocat din cauza unui cheag de sânge sau a unei rupturi a vaselor de sânge, iar acest lucru este cauzat frecvent de tensiunea arterială crescută, nivelurile ridicate de colesterol din sânge, fumat, stres şi alimentaţia dezechilibrată.

Cu toate acestea, factorii de risc mai sus amintiţi poartă doar o mică vină pentru producerea accidentului vascular cerebral. Studii de specialitate arată că există şi alte cauze, cum ar fi de exemplu nivelul crescut de homocisteină din sânge.

Homocisteina este un aminoacid care se află în strânsă legătură cu apariția problemelor cardiovasculare, aterosclerozei sau trombozelor venoase, dar și cu apariția stărilor depresive.

Vitamina B se pare că are un efect de reducere a nivelului de homocisteină, însă cercetări viitoare vor lămuri mai în detaliu acest aspect.

Complexul de vitamina B are un rol deosebit de important pentru funcţionarea normală a organismului şi se poate procura din alimente diverse.

Societatea Americană contra Cancerului subliniază totuşi ideea că administrarea excesivă de suplimente cu vitamine B poate duce la efecte adverse care includ: vedere neclară, ameţeală, vărsături şi niveluri crescute de zahăr în sânge.

Din acest motiv este bine să cereţi întotdeauna părerea medicului înainte de a începe un astfel de tratament preventiv.

Vitamine din complexul B: în ce alimente le găsim

Acest complex activ conține 8 vitamine solubile în apă:

Vitamina B1 (tiamina) se găsește în alimente precum: ficat, inimă, rinichi, ouă, legume verzi, nuci, fructe de pădure, germeni de grâu și cereale integrale.

Lipsa ei poate cauza inflamații la nivelul inimii, dureri de picioare și slăbiciune musculară.

Printre beneficii: prevenirea alcoolismului, remediu împotriva depresiei, a stresului sau a anxietății, responsabilă cu îmbunătățirea abilităților de concentrare, a memoriei, precum și în tratarea indigestiei cronice.

Vitamina B2 (riboflavina) se găsește în alimente precum: ciuperci, lapte, carne, ficat, legume verzi, cereale integrale, paste și pâine.

Lipsa ei poate provoca apariția unor mici escoriații pe suprafața pielii sau sensibilitate la lumina puternică.

Printre beneficii: menținerea sănătății pielii, unghiilor, ochilor, gurii, buzelor și limbii, efect anticancerigen.

Vitamina B3 (niacină) se găsește în alimente precum: carne de pui, somon, ton, ficat, semințe, mazăre, cereale integrale, fasole uscată.

Lipsa ei poate duce la declanșarea pelagrei (boală caracterizată de ulcerații eritematoase cutanate, diaree, modificări ale mucoaselor și, uneori, simptome de boli mintale).

Printre beneficii: reduce nivelul colesterolului și previne apariția aterosclerozei (un proces patologic complex, caracterizat prin grave tulburări de irigație, determinate de îngroșarea peretelui arterial și stenozarea lumenului arterelor).

Vitamina B5 (acidul pantotenic) se găsește în alimente precum: ouă, cereale integrale, legume și carne.

Lipsa ei poate cauza stări de oboseală, alergii, greață și dureri abdominale.

Printre beneficii: are un rol esențial în metabolizarea grăsimilor, a carbohidraților și a proteinelor.

Vitamina B6 (piridoxina) se găsește în alimente precum: cereale integrale, pâine, ficat, spanac, avocado și banane.

Lipsa ei duce la afecțiuni ale pielii, amețeli, grețuri, anemii, convulsii și pietre la rinichi.

Printre beneficii: ajută organismul să absoarbă și să sintetizeze aminoacizii, să utilizeze grăsimile și contribuie la formarea de celule sanguine noi.

Vitamina B7 (biotina) se găsește în alimente precum: tărâțe de grâu, organe animale, drojdie de bere, ouă fierte, stridii.

Lipsa ei poate duce la erupții, căderea părului, depresie, stări de oboseală, letargie, amorțeală, furnicături în mâini și picioare, imunitate scăzută.

Printre beneficii: ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile.

Vitamina B9 (acidul folic) se găsește în alimente precum: legume verzi, nuci, cereale integrale și carne organică.

Lipsa ei poate duce la stări depresive, alergii, slăbiciune musculară, oboseală, tulburări de memorie, respirație sacadată, malformații congenitale, infarct, cancer de stomac, naștere prematură sau avort.

Printre beneficii: ajută organismul să sintetizeze hemoglobina, tratează anemia, susține imunitatea, joacă un rol important în sinteza și repararea ADN-ului, ajută organismul să absoarbă substanțele nutritive din alimente.

Vitamina B12 (cobalamina) se găsește în alimente precum: carne, lapte, ouă, pește, ficat, cereale integrale, drojdie alimentară.

Lipsa ei poate duce la amețeală, piele palidă, oboseală, tulburări de vedere sau de memorie, senzație de ace la nivelul mâinilor, tulburări de tranzit intestinal, ulcerații bucale, depresie.

Printre beneficii: ajută la buna funcționare a sistemului nervos, este esențială în sinteza ADN-ului, contribuie la formarea de globule roșii.  celulelor roșii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult