Din păcate, românii au încă frică de doctor. Cumva ni se trage atât din lipsa de educaţie sanitară, cât şi din lipsa unui sistem medical ca în Vest, cât şi din lipsa banilor, cât şi din credinţele populare ”mie nu mi se poate întâmpla” sau ”cu o moarte toţi suntem datori”. Dar pe lângă asta teama ”şi dacă aflu că am ceva” este cea care predomină.
O lipsă de educaţie în scop preventiv, combinată cu lipsă de încredere în sistemul medical, lipsă de bani – fac în multe cazuri dezastre. Mulţi români până nu cad la pat, nu merg la doctor. Şi totuşi, doar prin simplul gest de a cere ajutor medical specializat eşti pe drumul cel bun. Iată cum te pregăteşti înainte de a merge la doctor.
De mici suntem sau am fost ameninţaţi ”dacă nu eşti cuminte, te duc la doctor să îţi facă o injecţie!” Total greşit, dacă stăm să analizăm. Doctorul este prietenul nostru, este cel care ne ajută să restabilim starea de sănătatea şi astfel ne putem întoarce la activităţile de zi cu zi. Şi nu este un ”bau-bau” pentru copii.
În primul rând, nu trebuie să ne fie ruşine să îi spunem medicului ce ni se întâmplă (chiar dacă problemele sunt la nivelul organelor de reproducere, a anusului etc) – românii sunt un popor pudic. Conversaţiile din cabinetul medical sunt confidenţiale. Medicii nu judecă pacienţii şi nu vor divulga nimănui conversaţiile.
Un obicei foarte comun este căutarea rapidă a informaţiilor pe internet, adesea incomplete şi incorecte. Medicii din lumea întreagă îşi doresc pacienţi informaţi, dar informaţi din surse sigure. Puteţi citi de exemplu informaţii despre boala cu care aţi fost diagnosticat dintr-o carte medicală, dicţionar medical – cărţi supervizate de medici.
Multe persoane deşi acuză dureri, când ajung în sala de aşteptare a cabinetului medical, brusc nu mai au nimic, iar unii chiar se gândesc să dea bir cu fugiţii. Asta se întâmplă doar din cauza adrenalinei de moment, însă durerile sau problemele de sănătate existente vor reapărea la scurt timp.
Alţi bolnavi sunt foarte emoţionaţi când merg la doctor şi uită ce întrebări sau curiozităţi au vizavi de boala lor. Cel mai bine este să scrie pe hârtie întrebările pe care le au către doctor şi să le citească în cabinet. Este dreptul oricărui pacient.
Pacientul trebuie să ştie că la doctor se întreţin dialoguri. Aşadar, în primul rând pacientul este cel care trebuie să vorbească deschis doctorului despre problema de sănătate pe care o are.
Informaţii precum vârsta, afecţiunile deja diagnosticate, cazuri de boli grave (diabet, cancer etc) în familie trebuie semnalate, teste de sânge recente, ecografii, radiografii conectate cu problema semnalată sunt de mare ajutor. Medicaţia pe care o are în prezent este o altă informaţie absolut necesară La femei este important să ştie data ultimei menstruaţii. Lor li se vor mai cere şi informaţii referitoare la sarcini, avorturi, tip de naştere – dacă este cazul. Cartea de identitate, cardul de asigurare sunt necesare.
Asigurarea de sănătatea naţională sau cine are posibilitatea să facă şi o asigurare privată conferă un mare confort de a merge la doctor, atât în situaţiile acute şi în situaţiile urgente cât şi în scop preventiv (analize de sânge şi teste anuale pentru verificarea stării de sănătate).
Organismul nostru este inteligent şi oferă multe semne şi simptome din timp. Acestea trebuie luate în calcul şi o programare la medicul de familie se impune.
Dacă diagnosticul este unul grav, pacientul are nevoie atât de suport psihologic cât şi de înţelegerea şi ajutorul familiei. În astfel de cazuri, membri de gradul 1 pot avea o conversaţie particulară cu doctorul pentru a afla cum îl pot ajuta eficient.
După stabilirea diagnosticului iată o posibilă listă de întrebări pentru medic.
Foarte important! Pacientul are dreptul o a doua sau o a treia opinie medicală cu privire la diagnostic şi tratament. De asemenea, dacă pacientul simte că nu rezonează cu medicul curant, poate alege alt specialist. Important este să nu abandoneze investigaţiile şi tratamentul.