Voluntar vaccinat împotriva COVID-19: „Nu mă simt ca un cobai. Ştiam că fac un lucru bun, aşa că nu am stat pe gânduri”

Ian Haydon (29 de ani) este unul dintre voluntarii sănătoşi care s-au înscris în primul studiu clinic privind eficienţa unui vaccin împotriva COVID-19.
  • Publicat:
Voluntar vaccinat împotriva COVID-19: „Nu mă simt ca un cobai. Ştiam că fac un lucru bun, aşa că nu am stat pe gânduri”

Ian Haydon (29 de ani) este unul dintre voluntarii sănătoşi care s-au înscris în primul studiu clinic privind eficienţa unui vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de compania Moderna, în statul Seattle. Primul vaccin i-a fost administrat pe 8 aprilie, urmând ca rapelul să fie efectuat la o lună distanţă, respectiv pe 8 mai.

Bărbatul a dezvăluit într-un interviu pentru revista Today cum se simte în această perioadă, dar şi motivul pentru care a decis să ia parte la acest studiu important.

„Nu mă simt ca un cobai. Nu am ezitat nicio clipă când am auzit că se caută voluntari”

Tânărul spune că decizia de a participa la acest studiu nu a fost deloc grea, pentru că ştia că va face un bine omenirii şi că nu are nimic de pierdut.

„Nu mă simt deloc ca un cobai, ci ca un om normal care încearcă să ajute în această perioadă. Testarea noilor medicamente pe oameni este un proces firesc în orice studiu clinic. Toată experienţa aceasta m-a făcut să realizez cât de noroc sunt că nu am probleme de sănătate. Ştiam că fac un lucru bun, aşa că nu am stat pe gânduri, nu am ezitat nicio clipă când am auzit că se caută voluntari pentru acest vaccin potenţial salvator”, spune Ian Haydon.

„În studiu sunt înrolaţi doar 45 de participanţi, dar au existat mii de cereri de participare. Aşa că mă simt norocos că am fost ales să fac parte din acest experiment. Sigur, mama mea a fost puţin îngrijorată la început, dar am vorbit cu ea la telefon şi am liniştit-o, i-am explicat că nu are de ce să se teamă.”

Bărbatul a fost examinat clinic şi a semnat un document de consimţământ de 20 de pagini, în care se explica detaliat în ce constă studiul, ce conţine vaccinul, ce efecte se presupune că va avea, posibilele reacţii adverse, precum reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic.

Ce conţine vaccinul împotriva COVID-19

Vaccinul conţine molecule din ARN-ul virusului SARS-CoV-2, iar teoria de la care porneşte totul este că celulele proprii vor prelua aceste molecule şi vor începe să producă treptat proteine din structura acestui coronavirus, care ar putea favoriza dezvoltarea anticorpilor.

Vaccinul este unul ca oricare altul, cum este cel gripal, de exemplu. M-au înţepat în braţul stâng, nu m-a durut absolut deloc. Înainte de asta mi s-au luat probe de sânge, pentru analiza comparativă.

„Tot procesul a durat 3 ore, incluzând aici timpul de aşteptare, injecţia propriu-zisă şi ora de după efectuarea vaccinului, pentru a nu exista risc de reacţii adverse. Până acum sunt bine, mă simt grozav, totul decurge normal. Singurul simptom pe care l-am avut a fost o durere la locul injecţiei, dar a trecut într-o zi sau două.

În schimb, trebuie să trec într-un carneţel orice simptom care mi se pare ciudat, cum ar fi oboseala, durerile de cap, febra, până la următorul vaccin.”

În următoarele 14 luni voi merge de 10 ori la clinică pentru control şi am fost rugat să nu intru în contact direct cu persoane diagnosticate pozitiv cu COVID-19 şi să respect regulile de izolare la domiciliu şi de distanţare socială”, a conchis voluntarul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult