Vreți să rămâneți sănătoși iarna asta? Iată 10 pași care vă vor ajuta

Să rămâneți sănătoși iarna asta este unul dintre cele mai importante lucruri, ținând cont de pandemia de coronavirus prin care trecem.
  • Publicat:
Vreți să rămâneți sănătoși iarna asta? Iată 10 pași care vă vor ajuta

Iarna aceasta, tocmai pentru că suntem încă în plină pandemie, este crucial să rămâneți sănătoși și să aveți un sistem imunitar puternic. Probabil că faceți deja tot ce puteți pentru a a ține la distanță virușii, bacteriile și infecțiile: spălarea mâinilor, distanțarea fizică, purtarea unei măști, o dietă sănătoasă și, neapărat, o rutină de exerciții. Dar mai sunt câteva aspecte de care ar trebui să țineți cont pentru a trece această iarnă cu bine.

Nu uitați de mască, distanțare și spălatul mâinilor

E necesar să purtați mască ori de câte ori ieșiți din casă, să mențineți distanța regulamentară față de ceilalți oameni și să vă spălați riguros pe mâini atunci când vă întoarceți acasă.

Vaccinul antigripal

Dacă nu ați făcut încă vaccinul antigripal, ar fi indicat să îl faceți cât mai repede, tocmai pentru a evita gripa, în acest sezon deja aglomerat cu COVID-19. Mai ales dacă sunteți însărcinată sau ați născut de curând e important să vă vaccinați antigripal pentru a proteja și bebelușul.

Schimbați periuța după un episod gripal

Utilizați o periuță de dinți nouă după ce ați avut răceală, gripă, infecție la nivelul gurii sau ați simțit durere în gât. Germenii se pot ascunde în periuța de dinți și pot duce la o reinfectare rapidă.

Vreți să rămâneți sănătoși: fiți optimist(ă)

Iarna, în lipsa luminii, pot apărea schimbările rapide de dispoziție și chiar manifestări de depresie. Psihologii recomandă vitamina D, exerciții fizice și terapia cu lumină. În SUA există anumite lămpi speciale pentru a trata aceste manifestări, însă, cel mai simplu este să stai cât mai mult la soare în zilele însorite, măcar 10-15 minute.

Beți apă

Este posibil să nu simțiți că vă e sete iarna, însă acest lucru vă poate crește riscul de deshidratare. Apa vă ajută corpul să mențină o temperatură normală, ajută toate procesele ce au loc în organism, menține articulațiile sănătoase și ajută sistemul digestiv să elimine toxinele. Beți în jur de un litru și jumătate, doi litri de apă pe zi.

Aveți grijă de piele

Pielea are nevoie îngrijire specială iarna. Pentru o piele sănătoasă, medicii dermatologi sugerează menținerea unui nivel al umidității între 40-50% în casă. Mai mult, hidratați-vă abundent după un duș scurt (cele lungi usucă pielea) folosind creme hidratante care nu au recipiente cu pompiță. Acestea conțin mai multă apă. Și nu uitați de protecția solară.

O alimentație bogată în fibre

Nutriționiștii recomandă sugerează că fibrele din alimente precum ovăz, mere și nuci ar putea reduce inflamația și ar întări sistemul imunitar prin creșterea proteinelor cu rol antiinflamator. Necesarul pentru o femeie adultă este de 25 de grame pe zi. Și, ca să vă faceți o idee, un măr cu coajă are aproximativ 4,5 grame de fibre.

Mâncați ciuperci

Specialiștii consideră că ciupercile – în special cele shiitake – conțin nutrienți ce ajută sistemul imunitar să rămână puternic, iar voi să rămâneți sănătoși. Un studiu din 2014 realizat la o universitate din Florida arată faptul că cei care au mâncat ciuperci shiitake zilnic timp de o lună au au avut un sistem imunitar mult mai puternic decât ceilalți.

Vreți să rămâneți sănătoși: relaxați-vă!

Stresul poate provoca boli din două motive principale, spun specialiștii. O dată, pentru că sistemul nostru imunitar nu funcționează bine atunci când suntem stresați. Și, în al doilea rând, suntem mai predispuși să ne angajăm în obiceiuri nesănătoase, atunci când suntem stresați. Relaxați-vă făcând o baie cu bule, făcând un curs de yoga online sau pur și simplu respirând adânc timp de câteva minute.

Curățați-vă nasul cu apă de mare

Deși irigarea nazală pare groaznică, s-a dovedit a fi o terapie complementară eficientă pentru alergii și infecții ale sinusurilor. Încercați să vă curățați nasul cu spray-uri cu apă de mare sau cu o soluție salină ( o cană cu apă, 1/4 linguriță de sare și 1/4 linguriță de bicarbonat). Spray-ul cu apă de mare poate fi folosit și la copii. E important, spun medicii pediatri, să curățăm nasul copiilor înainte de a ieși iarna afară. Astfel, vor putea respira bine pe nas și nu o vor face pe gură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult