Xantelasmele: ce sunt și cum se îndepărtează chirurgical?

Xantelasmele sunt depozite inestetice de grăsime apărute la nivelul pleoapelor. Medicul estetician explică pe larg ce sunt și cum se îndepărtează.
  • Publicat:
Xantelasmele: ce sunt și cum se îndepărtează chirurgical?
Foto: shutterstock / Xantelasmele: ce sunt și cum se îndepărtează chirurgical?

Îndepărtarea chirurgicală a xantelasmelor, depozite inestetice de grăsime apărute la nivelul pleoapelor, precum și excizia nevilor pigmentari (alunițe) sunt intervenții extrem de eficiente care aduc numeroase avantaje din punct de vedere estetic, dar și al sănătății. Medicul chirurg estetician Iancu Morad dezvăluie cum se realizează și ce beneficii au.

Ce sunt xantelasmele?

„Xantelasmele sunt depozite inestetice de grăsime apărute la nivelul pleoapelor. Odată ce apar, acestea nu dispar de la sine, ci se dezvoltă lent și, în timp, invadează țesuturile din jur. Apar în general la persoanele care au niveluri ridicate de colesterol sau grăsimi în sânge, însă asta nu este o regulă. Pot apărea chiar și la persoane care nu au probleme legate de colesterol. De obicei, xantelasemele apar la persoane de vârsta a doua sau a treia și mai frecvent la femei decât la bărbați”, declară medicul chirurg estetician.

Ce sunt nevii pigmentari?

„Nevii pigmentari sunt cunoscuți sub denumirea de alunițe. Reprezintă leziuni cutanate benigne ce apar frecvent la persoanele adulte. Unii se nasc cu ele, alții le dobândesc pe parcursul vieții. Expunerea excesivă la soare este unul dintre factorii importanți care determină apariția alunițelor sau chiar malignizarea lor. În general, alunițele nu reprezintă motiv de îngrijorare, ci ne pot deranja doar estetic. Totuși, e important să știm că nevii pigmentari ne pot crea în timp probleme de sănătate, devenind maligni. Nu este ceva generalizat, dar se poate întâmpla. Tocmai de aceea, excizia este o intervenție care nu are doar beneficii de ordin estetic, ci și la nivel de stare de sănătate”, explică medicul chirurg estetician.

Intervenții simple, nedureroase, care nu lasă urme

„Tehnologia a avansat foarte mult și acum intervențiile prin care îndepărtăm alunițele sau xantelasmele nu sunt dureroase, necesită doar anestezie locală și, foarte important, nu lasă urme. Ele se realizează cu ajutorul unui radiocauter ce folosește unde radio de înaltă frecvență (3,8 MHz), cu un curent complet rectificat și filtrat și electrozi speciali patentați pentru o vindecare rapidă, eliminarea disconfortului postoperator și maximă siguranță. Se așteaptă ca cicatricile să dispară complet la un interval de 2-3 luni”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Urmărește CSID.ro pe Google News