Yoga prin râs: ce este această practică și ce beneficii are

Știm că râsul ne face să ne simțim bine, iar știința din spatele acestui obicei ajută la reducerea durerii. Află ce este yoga prin râs și ce beneficii are.
  • Publicat:
Yoga prin râs: ce este această practică și ce beneficii are
Foto: shutterstock

Cu siguranță ai mai văzut până acum pe TikTok filmulețe în care diferite persoane încep să râdă mecanic și, probabil ți s-a părut destul de prostesc, dar de fapt este o tehnică ce vine la pachet cu câteva beneficii. Este vorba de yoga prin râs, o practică destul de contagioasă, care îți schimbă complet dispoziția.

Ce este yoga prin râs?

Cel mai bun mod de a explica acest concept este de a spune că este un act în care râzi deliberat și în care corpul nu mai face diferența dintre râsul forțat și cel natural. Dacă-ți vine să crezi sau nu, 20% dintre momentele în care râdem sunt în urma unei situații care ni s-a părut amuzantă, arată o cercetare realizată de Robert Provine, neurolog, în Laughter: A Scientific Investigation.

Pe lângă situațiile în care ne amuzăm pentru că auzim o glumă sau vedem ceva amuzant, râdem și pentru că avem emoții, suntem copleșiți de anumite situații sau pur și simplu încercăm să creăm o conexiune cu o altă persoană.

Beneficiile pentru sănătate

Știm că râsul ne face să ne simțim bine, iar știința din spatele acestui obicei natural joacă două roluri majore: reduce durerea și întărește coeziunea socială. Alte beneficii pentru sănătate ale râsului sunt o bună funcționare a sistemului imunitar, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, reducerea anxietății și îmbunătățirea dispoziției, arată studiile. De asemenea, râsul ajută și la scăderea tensiunii arteriale și reducerea tensiunii musculare, ceea ce-l face un agent anti-stres foarte puternic. Și, din moment ce râsul ne poate ajuta să gândim mai clar și să fim mai creativi, ne ajută și să întărim conexiunile cu cei din jur.

Mai exact, râsul este una dintre cele mai rapide modalități de a ne simți bine. Specialiștii prescriu pacienților râsul ca tratament împotriva depresiei sau anxietății, iar asta pentru că se declanșează substanțe care reduc atât durerea emoțională, cât și cea fizică și stimulează centrul de plăcere din creier. Mai mult, experții susțin că odată cu înaintarea în vârstă tindem să râdem mai puțin. Adulții râd aproximativ de 18 ori pe zi comparativ cu copiii, care râd de 300 de ori pe zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult